Päivitetty 27.08.2010

Parvovirusripuli

Parvovirusripuli on koiran parvovirus 2 aiheuttama tarttuva tauti koirilla.

Oireet

Taudin oireet vaihtelevat lievästä vakavaan. Lievässä taudissa oireina on lievä ripuli ja ruokahalun heikkeneminen. Vakavassa infektiossa on eläimellä kuumetta, oksentelua, sen yleiskunto heikkenee, ja ripuli on veristä ja voi johtaa vakavaan kuivumiseen. Keskushermosto-oireet liittyvät yleensä kuivumisen ja elektrolyyttitasapainon aiheuttamaan yleistilan heikkenemiseen.

Taudin määritys

Tartunta voidaan todeta ripuliulosteesta. Virus osoitetaan tavallisesti immunologisilla tai molekyylibiologisilla menetelmillä.

Parvovirusripuli voidaan todeta myös ruumiinavauksessa.

Leviäminen

Parvovirusripuli leviää koirasta toiseen yleensä virusta sisältävän ulosteen välityksellä. Alttiimpia ovat 6 viikon - 6 kuukauden ikäiset pennut, joilla ei vielä ole rokotuksen antamaa suojaa, mutta joilta emolta saadut vasta-aineet ovat hävinneet. Tartunnan saanut eläin erittää virusta yleensä 1-2 viikkoa. Virus on hyvin kestävä ja voi säilyä koiran turkissa, saastuneilla pinnoilla ja välineissä pitkän ajan.

Ennaltaehkäisy

Taudin vastustaminen perustuu säännölliseen rokottamiseen tehokkailla rokotteilla. Koska tartuntaa esiintyy jatkuvasti huolimatta siitä, että koirat on rokotettu, on vieroitettuja pentuja suojattava tartunnalta kunnes ne on rokotettu ja rokotesuoja on ehtinyt muodostua. Aikuiset koirat altistuvat jatkuvasti infektiolle, ja uudet tartunnat ylläpitävät rokotuksen antamaa suojaa.

Esiintyminen Suomessa ja muualla

Parvovirusripuli on kohtalaisen yleinen Suomessa ja muualla maailmassa. Tautitapaukset liittyvät yleensä puutteelliseen yksilölliseen rokotesuojaan.

Päivitetty 27.08.2010
Tulosta

Anna palautetta tästä sivusta

Anna palautetta tästä sivusta

Auta meitä kehittämään Evira.fi-sivustoa!

Kerro meille, jos teksti ei tällä sivulla ole riittävän selkeätä, jos siitä puuttuu mielestäsi jotain oleellista tai jos sen ajantasaisuudessa on toivomisen varaa.

Luemme kaikki palautteet ja otamme ne huomioon, kun kehitämme sivuja. Pääsääntöisesti emme vastaa sivukohtaiseen palautteeseen.

Eviran toimintaan liittyvää palautetta voit antaa erillisellä Palautelomakkeella