Päivitetty 08.12.2014

Koirien, kissojen ja frettien ei-kaupallinen tuonti EU:n ulkopuolisista maista

Huom: Pääset tarkastelemaan oikean marginaalin EU-lainsäädäntöä avaamalla vasemmasta reunasta avautuvan "Ohje EU-lainsäädännön hakemiseen"

Koirien, kissojen ja frettien ei-kaupallisen kuljetuksen lainsäädännöllinen perusta on Lemmikkiasetus 998/2003

Ei-kaupallisen tuonnin ehdoilla matkustavat eläimet, joita

  • kuljetetaan omistajan tai saattajan kanssa samaa reittiä
  • kuljetuksen käynnistäjänä on omistajan tarve matkustaa
  • on enintään viisi yksilöä/saattaja
  • ei ole tarkoitettu myytäväksi, luovutettavaksi edelleen tai elinkeinon harjoittamista varten

Esimerkkitilanteita:

  • Kun omistaja muuttaa Suomeen ja lemmikki matkustaa omistajan kanssa samaa reittiä, on kyseessä ei-kaupallinen tuonti.
  • Ei-kaupallista kuljetusta on myös se, kun lemmikki lähtee Suomesta matkalle omistajan mukana ja palaa Suomeen omistajan kanssa, kts. ohje.
  • Yksin lentävät lemmikit ovat yleensä kaupallista tuontia, mutta omistajan muuton yhteydessä tähän on poikkeuksia, kts. ohje.
  • Kun omistaja matkustaa EU:n ulkopuolelle ostaakseen sieltä lemmikin ja palaa sen kanssa Suomeen, tuonti on kaupallista, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta, kts. ohje.
  • Omistajan edustaja eli saattaja voi myös kuljettaa eläintä. Kuitenkin jos lemmikki luovutetaan omistajalle EU:n alueella, eli saattaja on esimerkiksi kasvattaja, lemmikin aiempi omistaja, myyjä, tai rescue-järjestön edustaja, on kaupallisen tuonnin ehtoja noudatettava.
  • Selvitä ensin täältä, voiko lemmikkisi saapua Suomeen ei-kaupallisen tuonnin ehdoilla.

 

Yhteenveto ei-kaupallisen lemmikin tuontivaatimuksista

Kaikkien alempana kohdissa 1-7 lueteltujen tuontiehtojen tulee täyttyä lemmikin kuljetuksessa ennen saapumista EU-alueelle:

 

1.       Mikrosiru, joka on asetettu ennen raivotautirokotusta tai samalla eläinlääkärikäynnillä. Mikrosirun tulee olla ISO 11784 -standardin tai ISO 11785 -standardin liitteen A mukainen. Ennen 3.7.2011 tehdyt tatuoinnit myös hyväksytään.

2.       Merkintä raivotautirokotuksesta, joka on annettu valmistajan ohjeiden mukaisesti vähintään 12 viikkoa vanhalle lemmikille. Lemmikin tulee olla luotettavasti tunnistettavissa, eli sillä tulee olla joko mikrosiru tai hyväksytty tatuointi rokotushetkellä, muutoin rokotus on mitätön.

3.       Tuontimaat jaetaan kahteen kategoriaan raivotaudin tartuntariskin mukaan, joko A matalan tai B korkean:

A. Matalan raivotautiriskin maista tuonti on sallittua vasta 21 vrk kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Vasta-ainemääritystä ei vaadita. Pennun on tuontihetkellä oltava vähintään 15 vk ikäinen.

B. Korkean raivotautiriskin maista tulevilta lemmikeiltä vaaditaan raivotautivasta-ainetutkimus. Verinäyte tutkimukseen otetaan aikaisintaan 30 vuorokautta raivotautirokotuksen jälkeen ja vähintään kolme kuukautta ennen tuontia. Pennun on tuontihetkellä oltava vähintään 7 kk ikäinen.

4. Koiran passissa tai terveystodistuksessa tulee olla merkintä pratsikvantelia tai epsiprantelia sisältävästä heisimatolääkityksestä ekinokokkoosia vastaan. Lääkitys on annettava vähintään päivä, enintään viisi päivää ennen tuontia Suomeen. Heisimatolääkitystä ei vaadita kissoilta tai freteiltä.

5. Suojapäätökset: Maahantuojan tulee varmistaa ennen tuontia kohdistuuko tuontimaahan EU:n suojapäätöksiä. Linkki suojapäätöksiin löytyy sivun oikeasta laidasta.

6. Virkaeläinlääkärin todistus EU:n ulkopuolelta kuljetettavalle eläimelle, tai EU-lemmikkieläinpassi EU:n alueelta lähtöisin olevalle eläimelle

A. Virkaeläinlääkärin myöntämä EU-mallinen ei-kaupallisen tuonnin terveystodistus (Liite II eli Annex II) EU:n ulkopuolelta tuotavalle eläimelle, jossa todistetaan, että yllä olevat ehdot täyttyvät. Virkaeläinlääkäri on alkuperämaana olevan kolmannen maan toimivaltaisen viranomaisen valtuuttama eläinlääkäri, jolla on oikeus myöntää terveystodistuksia vientiin. Todistus voidaan myöntää vasta, kun toimenpiteet 1.-5. on suoritettu. Heisimatolääkitysvaatimuksesta johtuen todistus on voimassa 5 päivää koirille, 10 päivää kissoille. EU:n alueelle saavuttua todistuksella voi matkustaa 4 kuukautta EU:n sisällä. TAI

B. Jos lemmikki on lähtöisin EU:n alueelta, voi sen kuljetuksessa käyttää EU passia terveystodistuksen sijaan. EU-passiin tulee olla merkittynä kaikki samat tiedot, kuin ei-kaupallisen tuonnin terveystodistukseen (Annex II): Lemmikkien vienti EU:n ulkopuolelle ja paluu EU-alueelle. EU-passin täyttää pääsääntöisesti EU-alueella laillistettu eläinlääkäri ennen EU:sta lähtöä (tuontiehdot 1.-3.) Heisimatolääkitysmerkinnän voi tehdä EU:n ulkopuolisen maan (tai reitistä riippuen toisen EU-maan) laillistettu eläinlääkäri, eli lääkityksen antajan ei tarvitse olla virkaeläinlääkäri. EU-lemmikkipassia ei voida myöntää lemmikille, jonka haltija  ei ole koskaan asunut sen kanssa vakituisesti EU-alueella

7.       Saavuttava Suomeen hyväksytyn saapumispaikan kautta.

Mitä jos tuontiehdot eivät täyty?

Jos kaikki tuontiehdot eivät täyty rajalla, on vaihtoehtoina eläimen palautus lähtömaahan, eristys (virallisen valvonnan alaisena), karanteeni, palautus tai lopetus. Suomessa ei ole virallista kotimaisen lainsäädännön mukaista hyväksyttyä karanteenitilaa, mutta yksi läänineläinlääkärin valvonnassa oleva eristystila on käytössä. Em. eristystila voidaan hyväksyä tilapäiseksi karanteenitilaksi. Tuoja vastaa kaikista kuluista, jos eläin ei rajalla tai EU:n alueella täytä tuontivaatimuksia. Lisätietoja laittomasta tuonnista saa kolmasmaa (at) evira.fi.

Yksityiskohtaiset ohjeet tuontivaatimuksista

1. Tunnistusmerkintä

Eläimen on oltava tunnistusmerkitty mikrosirulla. Mikrosiru sisältää yksilöllisen numeron, jonka avulla lemmikki voidaan tunnistaa luotettavasti. Tunnistusmerkinnäksi hyväksytään myös selkeästi luettava tatuointi, mikäli se on eläinlääkärin todistuksen mukaan tehty ennen 3.7.2011.

Mikrosiru tulee olla ISO 11784 -standardin tai ISO 11785 -standardin liitteen A mukainen.  Mikrosirun standardin voi varmistaa sirun valmistajalta. Mikäli mikrosiru ei ole vaaditun standardin mukainen, tulee eläimen tuojalla olla mikrosirun lukemiseen tarvittava laite. Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajatullissa on käytössä lukulaite, joka lukee myös USA:ssa yleisesti käytössä olevia Avid-siruja. Lemmikin maahantuoja on aina vastuussa mikrosirun luettavuudesta.

Tiedot sirutuksesta on oltava merkittynä Annex II-terveystodistukseen (tai EU:n alueelta lähtöisin olevilla lemmikeillä EU-lemmikkipassiin).

2. Raivotautirokotus

Lemmikin tulee olla tunnistusmerkitty ennen raivotautirokotuksen antamista. Ennen tunnistusmerkintää annetut rokotteet ovat mitättömiä, ja tällöin lemmikki tulee rokottaa uudelleen mikrosirun asettamisen jälkeen.

Eläimen on oltava rokotettu raivotautia vastaan kansainvälisen standardin (WHO) mukaisella inaktivoidulla rokotteella. Rokotteen on täytettävä OIE:n standardin vaatimukset (luvun 2.1.13 kohdan C vaatimukset). Esimerkkilista hyväksytyistä rokotteista löytyy Jordbruksverketin sivuilta (linkki oikealla). Näiden lisäksi löytyy muita vaatimukset täyttäviä rokotteita.

Raivotautirokotus tulee antaa ja tarvittaessa uusia rokotteen valmistajan suositusten mukaisesti. Rokotustiedot ja rokotuksen voimassaoloaika on oltava merkittynä Annex II-terveystodistukseen (tai EU:n alueelta lähtöisin olevilla lemmikeillä EU-lemmikkipassiin).

2.1 Pennun rokotusikä on vähintään 12 viikkoa

Rokotusikä pennulla on valmistajien ohjeiden mukaan yleensä vähintään 12 viikkoa, koska vasta siinä vaiheessa pentu alkaa rokotteesta muodostaa raivotaudille vasta-aineita. Nuorempana annetulla rokotteella ei ole vaikutusta, jos emo on rokotettu, koska maternaaliset vasta-aineet häiritsevät immuniteetin muodostumista. On rokotteen antavan eläinlääkärin vastuulla toimia suositusten mukaisesti.

Joitakin valmisteita voi valmisteyhteenvedon mukaan antaa nuoremmille pennuille sillä edellytyksellä, että emoa ei ole rokotettu. Kaikista EU:n ulkopuolisista maista tuotaessa alle 12-viikkoisena rokotetulla pennulla oltava mukanaan rokottaneen eläinlääkärin antama suomen, ruotsin tai englanninkielinen todistus siitä, että raivotautirokote on annettu valmistajan suositusten mukaisesti. Todistukseen tulee olla merkittynä lemmikin mikrosirun numero.

3. Tuontimaat jaetaan kahteen kategoriaan tartuntariskin mukaan:

A.      Matalan raivotautiriskin maista tuonti on sallittua vasta 21 vrk kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.


Matalan raivotautiriskin maista tuotaville eläimille rokotus on annettava vähintään 21 vrk ennen tuontia. Vasta-ainemääritystä ei vaadita.

Uusintarokotuksessa ei vaadita 21 vrk:n odotusaikaa, jos rokotus on annettu ennen edellisen rokotuksen voimassaolon päättymistä. Mikäli voimassaolo on päättynyt ja koira rokotetaan uudelleen, tulee 21 vuorokauden odotusaikaa noudattaa. Ennen tunnistusmerkintää annetut rokotukset ovat mitättömiä.

Maat jotka ovat vapaita raivotaudista tai joissa raivotaudin tartuntariski on matala:

Ascensionsaari, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Antigua ja Barbuda, Alankomaiden Antillit, Argentiina, Australia, Aruba, Bosnia ja Hertsegovina, Barbados, Bahrain, Bermuda, Valko-Venäjä, Kanada, Chile, Fidži, Falklandinsaaret, Hongkong, Jamaika, Japani, Saint Kitts ja Nevis, Caymansaaret, Saint Lucia, Makedonia, Montserrat, Mauritius, Meksiko, Malesia, Uusi-Kaledonia, Uusi-Seelanti, Ranskan Polynesia, Saint Pierre ja Miquelon, Venäjän federaatio, Singapore, Saint Helena, Trinidad ja Tobago, Taiwan, Yhdysvallat (mukaan luettuna AS – Amerikan Samoa, GU – Guam, MP – Pohjois-Mariaanit, PR – Puerto Rico ja VI – Yhdysvaltain Neitsytsaaret), Saint Vincent ja Grenadiinit, Brittiläiset Neitsytsaaret, Vanuatu, Wallis ja Futuna, Mayotte.

Maat on myös lueteltu oikeassa sarakkeessa olevassa linkissä "Matalan ja korkean raivotautiriskin maat"

Listaan on koottu lemmikkiasetuksen 998/2003 liitteen II osan B jaksossa 2 ja osassa C mainitut maat siten kuin tilanne on ollut listaan merkittynä päivityspäivänä. Tuojan tulee aina itse varmistaa tuontimaan raivotautistatus lemmikkiasetuksesta.

Lemmikki on kuljetettava edellä mainituista maista joko suoraan Suomeen tai siten, että eläin oleskelee vain samassa listassa luetellussa maassa lähtömaan ja Suomen välillä. Jos eläin kuljetetaan lentäen tai meriteitse, kuljetus voi tapahtua myös muun EU:n ulkopuolisen maan kautta, kunhan eläin pysyy kyseisessä maassa kansainvälisen lentokentän alueella tai suljettuna laivassa.

B. Korkean raivotautiriskin maista tulevilta lemmikeiltä vaaditaan raivotautivasta-ainetutkimus

Korkean raivotautiriskin maista tuotavilta eläimiltä vaaditaan raivotautirokotuksen lisäksi tehtäväksi raivotautivasta-aineiden määritys.

Luettelo korkean raivotautiriskin maista:

Albania, Brasilia, Botswana, Belize, Kiina, Kolumbia, Costa Rica, Kuuba, Algeria,Etiopia, Guatemala, Honduras, Israel, Intia, Kenia, Marokko, Montenegro, Madagaskar,Namibia, Nicaragua, Panama,Paraguay, Serbia, El Salvador,Swazimaa, Thaimaa, Tunisia, Turkki, Ukraina, Uruguay, Etelä-Afrikka, Zimbabwe, sekä kaikki muut maat, jotka eivät ole tässä tai kohdassa 3 A lueteltu.

Maat löytyvät myös oikeasta sarakkeesta olevasta linkistä "Matalan ja korkean raivotautiriskin maat"

Listaan on koottu komission asetuksen (EU) N:o 206/2010 liitteen II osassa 1 luetellut maat. Tuojan tulee aina itse varmistaa tuontimaan raivotautistatus lemmikkiasetuksesta.

Raivotautivasta-ainetutkimus

Korkean raivotautiriskin maista tuotavilta eläimille on tehtävä rabiesvasta-ainetutkimus eli ns. serologinen tutkimus, jossa todetaan vasta-aineiden riittävä nousu lemmikin seerumista. Neutralisoivien vasta-aineiden pitoisuuden on oltava vähintään 0,5 ky/ml.

Eläinlääkärin tulee ottaa verinäyte tutkimusta varten aikaisintaan 30 vuorokautta raivotautirokotuksen jälkeen ja vähintään kolme kuukautta ennen tuontia.

Vasta-aineiden määritys on suoritettava  EU:n hyväksymässä laboratoriossa joko EU:ssa tai EU:n ulkopuolella.

Verinäytteen ottava eläinlääkäri tekee lähetteen omistajan valitsemaan laboratorioon. Verinäytteen lähettämistä ja muissa vasta-ainetutkimusta koskevissa asioissa on oltava suoraan yhteydessä määritystä tekevään laboratorioon. Suomessa on hyväksytty  Eviran laboratorio.

Vasta-aineiden määritystä ei tarvitse jatkossa uusia, jos raivotautirokotus uusitaan rokotteen valmistajan suositusten mukaisesti, vaan se on tällöin voimassa lemmikin eliniän. Mikäli rokotus vanhenee, on vasta-ainemääritys tehtävä uudelleen odotusaikoineen.

Vasta-ainemääritys ennen EU-alueelta lähtöä

Jos eläin on lähtöisin EU:n alueelta, raivotautivasta-aineiden määritys on tehty ennen eläimen vientiä EU:n ulkopuolelle ja laillistettu eläinlääkäri on merkinnyt tiedon EU-lemmikkipassiin, ei verinäytteen oton jälkeen tarvitse odottaa kolmea kuukautta ennen kuin eläimen voi tuoda takaisin EU:n alueelle. Rokotuksen ja verinäytteen oton välisen ajan on kuitenkin oltava vähintään 30 vuorokautta. Suomessa verinäytteen voi näissä tapauksissa ottaa laillistettu eläinlääkäri.

4. Koirat on lääkittävä ekinokokkoosia aiheuttavaa heisimatoa vastaan vähintään 1, enintään viisi vuorokautta ennen Suomeen saapumista

EU:n ulkopuolisen eläinlääkärin on lääkittävä koira asianmukaisella annoksella pratsikvantelia tai epsiprantelia sisältävää lääkettä ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan enintään 120 tuntia (5 vrk) mutta vähintään 24 tuntia (1 vrk) ennen sen saapumista Suomeen. Virkaeläinlääkäri voi myöntää Ei-kaupallisen tuonnin terveystodistuksen (Annex II) vasta, kun lääkintä on suoritettu ja eläinlääkäri tehnyt merkinnän annetusta lääkityksestä todistukseen ennen kuin virkaeläinlääkäri allekirjoittaa todistuksen. Käytännössä usein virkaeläinlääkäri antaa heisimatolääkityksen aikarajoitusten tähden itse. Lääkitys on annettava EU:n ulkopuolisessa maassa. Jos EU:n ulkopuolisessa maassa on kaksinkertainen todistuksen myöntämisjärjestelmä, voidaan riskinarvioinnin perusteella 5 vuorokauden ajan laskeminen aloittaa viimeisen viranomaisen suorittamasta vahvistuksesta. Siten on sallittua, että USAssa ensin liittovaltion valtuuttama eläinlääkäri merkitsee lääkityksen, ja sen vahvistaa Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS), jolloin 5 vuorokauden aikaa aletaan laskea APHISin vahvistuksesta lähtien.

EU:sta lähtöisin olevalle eläimelle ulkomaan eläinlääkäri voi merkitä annetun heisimatolääkityksen myös EU-lemmikkieläinpassiin. EU-lemmikkipassia käytettäessä lääkkeen antavan lähtömaan eläinlääkärin ei tarvitse olla virkaeläinlääkäri. Jos koira matkustaa usein ulkomaille, ja se on alkujaan EU-alkuperää ja käyttää EU-passia, sillä on myös mahdollisuus käyttää ns. 28 vrk sääntöä. 28 vrk säännön mukaan koiralle annetaan heisimatolääkitys EU-maassa ennen matkaa kaksi kertaa enintään 28 vrk:n välein, ja sen jälkeen aina enintään 28 vrk:n väliajoin EU:ssa niin kauan kuin on tarpeen. EU:ssa laillistettu eläinlääkäri tekee kaikista lääkityksistä merkinnän EU-passiin. 28-päivän sääntöä voi siis käyttää ainoastaan, jos matkat EU:n ulkopuolelle kestävät alle 28 päivää.

Jos omistaja arvelee, että ulkomailla eläinlääkärillä ei ole vaatimuksen mukaista pratsikvantelia tai epsiprantelia sisältävää matolääkettä, voi suun kautta annettavan heisimatolääkkeen ostaa Suomesta apteekista ilman reseptiä ennen matkaa.

Kissoilta ja freteiltä ei vaadita heisimatolääkitystä.

5. Suojapäätökset

Maahantuojan tulee varmistaa ennen tuontia kohdistuuko tuontimaahan EU:n suojapäätöksiä. Linkki suojapäätöksiin löytyy sivun oikeasta laidasta (ohje 18040).

6. Virkaeläinlääkärin todistus EU:n ulkopuolelta lähtöisin olevalle eläimelle tai EU-lemmikkieläinpassi EU:n alueelta lähtöisin olevalle eläimelle

Yhteydenotto paikalliseen virkaeläinlääkäriin 

Lemmikin kuljettajan tulee olla yhteydessä lähtömaan toimivaltaiseen keskusviranomaiseen tai virkaeläinlääkäriin. Virkaeläinlääkäri on valtion paikallinen toimivaltainen viranomainen, jolta saa tiedon  EU:n alueelle kuljetettavien lemmikkien terveystodistuksia myöntämään hyväksytyistä eläinlääkäreistä ja myöntämiseen vaadittavista dokumenteista ja mahdollisista kansallisista vientivaatimuksista. 

Esimerkkejä EU:n ulkopuolisten maiden  toimivaltaisista keskusviranomaisista ovat: Yhdysvaltojen United States Department of Agriculture Animal and Plant Health Inspection Service, Venäjän Rosselkhoznadzorin, Japanin Animal Quarantine Service, Kiinan General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine. Toimivaltaisen viranomaisen tai virkaeläinlääkärin yhteystietoja voi tiedustella esimerkiksi lähtömaan suurlähetystöstä tai lähtömaan maatalousministeriöstä.

Eläimen mukana on oltava lähtömaan (EU:n ulkopuolisen maan) virkaeläinlääkärin myöntämä EU-mallinen eläinlääkärintodistus ei-kaupallisia kuljetuksia varten, josta käyvät ilmi eläimen tunnistusta, raivotautirokotusta ja tarvittaessa serologista tutkimusta, ekinokokkilääkitystä ja suojapäätösvaatimuksia koskevat tiedot. Todistuksen tulee olla täytetty suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Virkaeläinlääkärin todistukseen on liitettävä alkuperäiset rokotustodistukset tai niiden varmennetut kopiot. Myös alkuperäisissä asiakirjoissa on oltava eläimen tunnistusmerkintää koskevat tiedot.

Vaadittava todistusmalli on Liite II (Annex II): Eläinlääkärin todistus EU:hun vientiä varten – Enintään viiden koiran kissan tai fretin muu kuin kaupallinen kuljetus. Todistusmalli löytyy oikealta linkeistä sekä suomeksi että englanniksi.

Yhdysvalloissa terveystodistusten myöntäminen on kaksivaiheinen prosessi. Lisätietoja on saatavilla oikealta löytyvästä linkistä.

Muut kuin EU-malliset todistukset, kuten Venäjän mallin mukainen lemmikkipassi tai kansainvälinen lemmikkipassi, eivät ole hyväksyttäviä asiakirjoja Suomeen ja EU-alueelle lemmikkejä tuotaessa.

Terveystodistus ei myöskään ole hyväksyttävä, jos se on oikean mallinen, mutta sen on täyttänyt henkilö, jolla ei ole oikeutta myöntää eläinten terveystodistuksia vientiin, esimerkiksi paikallinen laillistettu eläinlääkäri, joka ei ole virkaeläinlääkäri.

Jos lemmikkieläin on alun perin lähtöisin EU-maasta ja sen mukana on lemmikkieläinpassi, jossa on maahantuonnissa vaadittavat merkinnät (EU-lemmikkipassin osat I-IV ja tarvittaessa VII), korvaa lemmikkieläinpassi eläinlääkärin todistuksen. Tarkat ohjeet passin käytöstä löytyvät linkistä vasemmalta: Usein kysyttyä. Esimerkkejä lemmikin viennistä ulkomaille ja paluusta löytyy täältä.

7. Hyväksytyt saapumispaikat

Lemmikki ja lemmikin asiakirjat tarkastetaan ensimmäisessä jäsenvaltiossa, johon lemmikki saapuu EU:n alueella. Esimerkiksi jos lennätte Suomeen EU:n ulkopuolelta Amsterdamin kautta, lemmikki tarkastetaan Amsterdamissa. Tällöin on hyvä ottaa kopiot papereista ja kiinnittää ne lemmikin kuljetuskoppaan, jos lemmikki matkustaa rahtina samalla lennolla. Mikäli aika ei riitä tarkastuksen suorittamiseen, kulkekaa lemmikkinne kanssa Tullin punaista linjaa saavuttuanne Suomeen ja esittäkää lemmikki ja asiakirjat tarkastettavaksi.

Mikäli ensimmäinen EU-jäsenvaltio, mihin lemmikki saapuu, on Suomi, lemmikki on tuotava Suomeen hyväksytyn saapumispaikan kautta, jossa eläin on esitettävä tulliviranomaisen tarkastettavaksi. Valitkaa siis saapuessanne Tullin punainen linja. Tulliviranomainen tekee lemmikille asiakirjatarkastuksen ja tunnistustarkastuksen osana tullivalvontaa. Tulliin ei ole tarpeen etukäteen ottaa yhteyttä. Tullin aukiolon voi tarkistaa Tullista, Helsinki-Vantaan lentoasemalla Tulli on auki 24/7.

Jos tuontiehtojen todentaminen, eläimen terveydentila tai hyvinvointi muutoin edellyttää lemmikkieläimen fyysistä tarkastusta, on tulliviranomaisen otettava yhteyttä rajaeläinlääkäriin.

Mikäli kaikki tuontiehdot eivät täyty rajalla, ovat ainoat vaihtoehdot palauttaa eläin tai lopettaa se. Tuoja tai omistaja vastaa kaikista kuluista, jos eläin ei täytä rajalla tai EU:n alueellavaatimuksia. EU:n alueelle laittomasti tuotu eläin aiheuttaa huomattavia riskejä eläinten ja ihmisten terveydelle.

EU:ssa saa matkustaa terveystodistuksella 4kk ajan - kansallisten lisävaatimusten täytyttävä

Tuonnin jälkeen terveystodistus on voimassa 4kk ajan, jolloin terveystodistuksella voi matkustaa EU:n alueella. Jos lemmikki kuljetetaan johonkin muuhun EU-maahan, tarkistakaa muiden EU-maiden kansalliset lisävaatimukset suoraan kyseisestä EU-maasta ennen lähtöä.

Mikäli tarkoituksena on jäädä lemmikin kanssa tämän ajan jälkeen asumaan EU-alueelle, voi EU-lemmikkipassin hakea lemmikille EU:ssa laillistetulta eläinlääkäriltä.

(Ohje 18040)

Päivitetty 08.12.2014

Lisää aiheesta palvelussamme

Lisää aiheesta muualla verkossa

Tulosta

Anna palautetta tästä sivusta

Anna palautetta tästä sivusta

Auta meitä kehittämään Evira.fi-sivustoa!

Kerro meille, jos teksti ei tällä sivulla ole riittävän selkeätä, jos siitä puuttuu mielestäsi jotain oleellista tai jos sen ajantasaisuudessa on toivomisen varaa.

Luemme kaikki palautteet ja otamme ne huomioon, kun kehitämme sivuja. Pääsääntöisesti emme vastaa sivukohtaiseen palautteeseen.

Eviran toimintaan liittyvää palautetta voit antaa erillisellä Palautelomakkeella