Päivitetty 18.01.2016

Olet tässä: Etusivu Elintarvikkeet Hygieniaosaaminen

Hygieniaosaaminen

Elintarvikealalla työskentelevien on hallittava elintarvikehygienian perusasiat, jotta ruokaa osattaisiin käsitellä turvallisesti. Suomalainen elintarvikealan hygieniapassi on luotu edistämään elintarviketurvallisuutta.

Näille sivuille on koottu tietoa hygieniapassista, osaamistestistä, osaamistestaajista ja elintarvikehygieniasta. Sivulle on koottu myös vastauksia hygieniaosaamisesta usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mikäli et löydä etsimääsi tietoa näiltä sivuilta, voit lähettää kysymyksesi sähköpostilla osoitteeseen hygieniapassi at-merkki.gif : 1 kB evira.fi. Hygieniaosaamisen palvelupuhelin vastaa tiistaisin klo 9-12 numerossa 029 5300 402.

Tarvitsenko hygieniapassin?

Työntekijä tarvitsee hygieniapassin, jos hän työssään käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita elintarvikehuoneistossa (esimerkiksi kahvilat, ravintolat, suurkeittiöt, pikaruokaravintolat, elintarvikemyymälät ja elintarvikkeita valmistavat tehtaat). Helposti pilaantuvia elintarvikkeita ovat esimerkiksi maito, liha ja kala. Evira on laatinut taulukon siitä, mikä katsotaan pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittelyksi ja mikä ei. Taulukko löytyy Eviran internetsivulta kohdasta  Elintarvikehuoneistot

Hygieniapassi tulee hankkia viimeistään 3 kk kuluessa työn aloittamisesta. Kolmeen kuukauteen lasketaan taannehtivasti myös aiemmat elintarvikealan työt, joissa hygieniapassia edellytetään.

Sivun vasemman laidan "Usein kysyttyä" -linkistä löytyy aiheesta lisää tietoa.

Voit kysyä lisätietoja myös työnantajaltasi, joka vastaa siitä, että sellaisella työntekijällä on hygieniapassi, joka sitä työnsä vuoksi tarvitsee. Jos olet elintarvikealan yrittäjä, voit kysyä lisätietoja myös oman kuntasi elintarvikevalvonnasta.

Miten ja mistä saan hygieniapassin?

Hygieniapassin saa osaamistestaajalta. Osaamistestaajat järjestävät osaamistestejä joka puolella Suomea. Hygieniapassin voi saada myös ilman testin suorittamista soveltuvan elintarvikealan tutkinnon tai koulutuksen perusteella.

Testissä on 40 oikein/väärin väittämää, joista tulee osata valita oikea vaihtoehto vähintään 34 väittämään. Lisätietoa osaamistestistä löytyy sivun vasemman laidan linkistä "Osaamistesti". Osaamistestiin osallistuvan henkilön on varauduttava todistamaan henkilöllisyys osaamistestaajalle. Testaaja tarkastaa henkilöllisyystodistuksen, kun testattava henkilö palauttaa testilomakkeen testaajalle testin päätyttyä.

Osaamistestien aikatauluista sekä tutkinnoista ja koulutuksista voi kysellä suoraan hyväksytyiltä osaamistestaajilta. Luettelo osaamistestaajista löytyy sivun vasemman laidan linkistä "Luettelo osaamistestaajista". Luettelo on järjestetty postinumeron mukaan, joten sieltä on helppo etsiä oman lähialueen osaamistestaajia.

Osaamistestaajat ovat itsenäisiä toimijoita, vaikka toiminta onkin Eviran valvonnassa. Osaamistestaajat voivat siis itse määritellä milloin ja kenelle osaamistestejä järjestävät. Osaamistestaajat saavat periä testistä ja todistuksen myöntämisestä aiheutuneet kustannukset asiakkailtaan.

Kadotin hygieniapassin, mitä teen?

Ota yhteyttä osaamistestaajaasi. Hygieniapassin uusintatilaukset tekee se osaamistestaaja, joka on myöntänyt sinulle alkuperäisen hygieniapassin.

Osaamistestaaja voi tilata uuden hygieniapassin, mikäli hygieniapassista on jompi kumpi osa tallella (paperitodistus tai muovikortti) tai mikäli alkuperäinen testilomake on vielä arkistoituna. Jos kumpikin todistuksen osa on kadonnut ja todistuksen myöntämisestä on yli kolme vuotta (eikä testaajalla ole enää testilomaketta), tulee testi suorittaa uudestaan.

Mikäli et löydä alkuperäisen osaamistestaajasi yhteystietoja sivun vasemman laidan linkistä "Luettelo osaamistestaajista", lähetä kysymyksesi, alkuperäisen testin ajankohta, paikka, testaajan nimi ja/tai testaajan tunnus sähköpostilla osoitteeseen hygieniapassi at-merkki.gif : 1 kB evira.fi

Nimeni vaihtui / hygieniapassissa on virhe, mitä teen?

Ota yhteyttä testin järjestäneeseen osaamistestaajaasi. Mikäli et löydä osaamistestaajasi yhteystietoja sivun vasemman laidan linkistä "Luettelo osaamistestaajista", lähetä kysymyksesi, alkuperäisen testin ajankohta, paikka, testaajan nimi ja/tai testaajan tunnus sähköpostilla osoitteeseen hygieniapassi at-merkki.gif : 1 kB evira.fi

Mistä saan lisätietoja?

Mikäli et löydä haluamaasi tietoa näiltä sivuilta, voit lähettää kysymyksesi sähköpostilla osoitteeseen hygieniapassi at-merkki.gif : 1 kB evira.fi. Hygieniaosaamisen palvelupuhelin vastaa tiistaisin klo 9-12 numerossa 029 5300 402.

 

Päivitetty 18.01.2016

Olet tässä: Etusivu Elintarvikkeet Hygieniaosaaminen

Lisää aiheesta palvelussamme

Lisää aiheesta muualla verkossa

Tulosta

Anna palautetta tästä sivusta

Anna palautetta tästä sivusta

Auta meitä kehittämään Evira.fi-sivustoa!

Kerro meille, jos teksti ei tällä sivulla ole riittävän selkeätä, jos siitä puuttuu mielestäsi jotain oleellista tai jos sen ajantasaisuudessa on toivomisen varaa.

Luemme kaikki palautteet ja otamme ne huomioon, kun kehitämme sivuja. Pääsääntöisesti emme vastaa sivukohtaiseen palautteeseen.

Eviran toimintaan liittyvää palautetta voit antaa erillisellä Palautelomakkeella