Guarkumi

Guarkumi E412 on stabilointi- ja sakeuttamisaine, jota valmistetaan palkokasveihin kuuluvan guar-kasvin (Cyamopsis tetragonoloba) siemenistä. Sitä saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin saa käyttää lisäaineita, ei kuitenkaan kuivattuihin elintarvikkeisiin, jotka turpoavat ruuansulatuskanavassa eikä minipikariin pakattuihin hyytelömakeisiin. Enimmäismäärärajoituksia lastenruoissa, hilloissa, hyytelöissä ja marmeladeissa. ADI-arvoa ei ole määritelty. ADI (Acceptable Daily Intake) tarkoittaa hyväksyttävää päivittäistä enimmäissaantia, jolle ihminen voi altistua periaatteessa joka päivä koko elämänsä ajan ilman terveydellisiä haittavaikutuksia.

Intialaisen guarkumin tuonti Euroopan yhteisöön

Intiassa valmistetussa guarkumissa todettiin kesällä 2007 suuria pentakloorifenoli (PCP)- ja dioksiinipitoisuuksia. Löydös aiheutti laajan elintarvikkeiden takaisinvedon eri puolilla Eurooppaa, myös Suomessa. Vaikka Euroopan komission asiantuntijaryhmä teki kiireellisen tarkastuskäynnin Intiaan saastumissyyn selvittämiseksi, dioksiinin alkuperä jäi epäselväksi.

Asiantuntijaryhmä totesi tarkastuskäynnillään, että käytettävissä ei ole riittäviä valvontakeinoja, joilla voitaisiin estää PCP:n ja dioksiinin uudelleen esiintyminen intialaisessa guarkumissa. Näin ollen komissio päätti huhtikuussa 2008, että kaikki Euroopan yhteisöön tuotava ja ihmisten tai eläinten ravinnoksi tarkoitettu Intiasta peräisin oleva tai sieltä lähetetty guarkumi on varustettava EN ISO/IEC 17025 akkreditoidun laboratorion analyysitodistuksella ja kyseisen maan toimivaltaisen viranomaisen hyväksymismerkinnällä. Päätös koskee myös yli 10 % guarkumia sisältävien tuotteiden lähetyksiä. Päätös koskee toukokuun 4. päivän 2008 jälkeen Intiasta lähteneitä eriä.

Komissio on kerännyt listan eurooppalaisista laboratorioista, joiden analyysitodistusten katsotaan sisältävän automaattisesti myös toimivaltaisen viranomaisen hyväksymisen.

PCP:n valmistuksessa muodostuu pieniä määriä dioksiinia. Saastuneen gurakumin PCP:n ja dioksiinien välistä yhteyttä tutkittaessa todettiin, että guarkumi, jonka PCP-pitoisuus on pienempi kuin 0,01 mg/kg, ei sisällä liian suuria määriä myöskään dioksiineja. Näin ollen guarkumia tutkittaessa riittää, että PCP-pitoisuuden osoitetaan olevan pienempi kuin 0.01 mg/kg.

PCP:tä on aiemmin käytetty lähinnä sahoilla sinistymisenestoaineena. Nykyisin ainetta käytetään kansainvälisesti jonkin verran mm. maali-, muovi- ja tekstiiliteollisuudessa. Suomessa sen käyttö on kielletty.

Dioksiinin raja-arvo elintarvikkeissa on hyvin pieni, muutaman pikogramman luokkaa per rasvagramma, sillä se voi aiheuttaa kehityshäiriöitä hampaisiin ja sukuelimiin. Suurilla altistuksilla se on myös syöpävaarallinen. Haitat ilmenevät kuitenkin vasta, kun dioksiinia on saatu suuria määriä ja altistus on kestänyt pitkään.LIsää aiheesta palvelussamme

Lisää aiheesta muualla verkossa

Tulosta

Anna palautetta tästä sivusta

Anna palautetta tästä sivusta

Auta meitä kehittämään Evira.fi-sivustoa!

Kerro meille, jos teksti ei tällä sivulla ole riittävän selkeätä, jos siitä puuttuu mielestäsi jotain oleellista tai jos sen ajantasaisuudessa on toivomisen varaa.

Luemme kaikki palautteet ja otamme ne huomioon, kun kehitämme sivuja. Pääsääntöisesti emme vastaa sivukohtaiseen palautteeseen.

Eviran toimintaan liittyvää palautetta voit antaa erillisellä Palautelomakkeella