Päivitetty 10.09.2015

Olet tässä: Etusivu Kasvit Viljely ja tuotanto Siemenet Muuntogeeniset siemenet

Muuntogeeniset siemenet

EU:ssa on hyväksytty viljelykäyttöön yksi muuntogeeninen maissi, jota viljellään pääasiassa Espanjassa. Suomessa muuntogeenisiä kasveja ei viljellä. Elintarvike- ja rehukäyttöön muuntogeenisiä kasveja on hyväksytty useita, mutta niitä ei saa viljellä EU:n alueella. Muuntogeenisten siementen valvonnan tavoitteena on varmistaa, että markkinoilla tarjolla oleva siemen täyttää säädösten vaatimukset.

Muuntogeenisten siementen valvonta perustuu asiakirjavalvontaan sekä näytteenottoon ja näytteiden analysointiin, jossa käytetään validoituja menetelmiä ja analysointi suoritetaan akkreditoidussa laboratoriossa. Yhteisötasoisesti muuntogeenisten siementen merkitsemiselle ei ole säädetty kynnysarvoja, ts. siemenerissä ei hyväksytä yhtään muuntogeenisiä siemeniä. Muuntogeenisten siementen valvontaviranomaisina toimivat siemenkauppalain ja geenitekniikkalain mukaiset valvontaviranomaiset.

Suomessa saa markkinoida vain sertifioitua siementä ja geenitekniikalla muunnettua siementä saa tuottaa ja markkinoida vain jos siemen on hyväksytty EU:ssa viljelykäyttöön joko EU asetuksen 1829/2003 tai geenitekniikkalain mukaisesti. EU asetus 1830/2003 säätelee muuntogeenisten organismien (siementen), elintarvikkeiden ja rehujen jäljitettävyyttä ja merkitsemistä.

Päivitetty 10.09.2015

Olet tässä: Etusivu Kasvit Viljely ja tuotanto Siemenet Muuntogeeniset siemenet

Lisää aiheesta palvelussamme

Tulosta

Anna palautetta tästä sivusta

Anna palautetta tästä sivusta

Auta meitä kehittämään Evira.fi-sivustoa!

Kerro meille, jos teksti ei tällä sivulla ole riittävän selkeätä, jos siitä puuttuu mielestäsi jotain oleellista tai jos sen ajantasaisuudessa on toivomisen varaa.

Luemme kaikki palautteet ja otamme ne huomioon, kun kehitämme sivuja. Pääsääntöisesti emme vastaa sivukohtaiseen palautteeseen.

Eviran toimintaan liittyvää palautetta voit antaa erillisellä Palautelomakkeella