Siipikarja suojaan lintuinfluenssalta

26.2.2015

<p>Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa, että siipikarja on suojattava kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin kevätmuuton aikaan. Tarkoituksena on estää lintuinfluenssatartunnat. Siipikarja on joko pidettävä sisätiloissa tai sen ulkoilualue on suojattava esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla maaliskuun alusta toukokuun loppuun saakka. &nbsp;</p>

”Suojauksen tarkoituksena on estää lintuinfluenssan leviäminen siipikarjaan, mutta se suojaa lintuja myös muilta tarttuvilta taudeilta, kuten Newcastlen taudilta tai salmonellalta”, sanoo ylitarkastaja Tiia Tuupanen Evirasta.

Jos siipikarjaa ei laiteta sisätiloihin, omistajan on ilmoitettava asiasta paikalliselle kunnaneläinlääkärille. Suojausmääräykset eivät koske viestikyyhkysten vapaalentoja, eläintarhoja ja pysyviä eläinnäyttelyitä.

Syksyn 2014 ja kuluneen talven aikana Euroopassa todettiin korkeapatogeenista eli voimakkaita oireita aiheuttavaa lintuinfluenssaa Saksassa, Alankomaissa, Iso-Britanniassa, Italiassa ja Unkarissa.

Jos omistaja tai hoitaja havaitsee linnuissaan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa, hänen on ilmoitettava heti kunnan- tai läänineläinlääkärille. Veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon väheneminen voivat olla merkkejä lintuinfluenssatartunnasta tilalla. Tarvittaessa eläinlääkäri lähettää näytteitä tutkittavaksi Eviraan.

Lintuinfluenssaa esiintyy myös Euroopassa

Linnuissa esiintyy korkeapatogeenisia influenssaviruskantoja eri puolilla maailmaa. Syksyn 2014 ja kuluneen talven aikana Euroopassa todettiin korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa sekä siipikarjassa että luonnonvaraisissa vesilinnuissa. Samaa virustyyppiä löydettiin myös Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa.

Lisäksi Euroopassa havaittiin korkeapatogeenista H5N1-tyypin lintuinfluenssaa Bulgariassa. Suomessa ei ole koskaan todettu korkeapatogeenista lintuinfluenssaa.

Matalapatogeenisia eli linnuille vähäisiä oireita aiheuttavia viruksia on todettu useissa Euroopan maissa sekä luonnonvaraisissa linnuissa että siipikarjassa. Matalapatogeeninen virus voi toisinaan muuntua vakavampaa tautia aiheuttavaksi.

Korkeapatogeeninen lintuinfluenssa sekä matalapatogeeninen H5- tai H7-tyyppi siipikarjalla luokitellaan helposti leviäväksi eläintaudiksi. Jos tauti todetaan, siipikarjatila saneerataan ja siipikarjan sekä siitä saatavien tuotteiden kuljetusta rajoitetaan tilan lähialueella.

Lue lisää:
Lintuinfluenssa
MMM:n asetus 81/2011 lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi

Lisätietoja:
ylitarkastaja Tiia Tuupanen, Evira, p. 040 489 3348
neuvotteleva virkamies Katri Levonen, maa- ja metsätalousministeriö,
p. 040 723 3887

Aihealueet: