Viranomaiset varautuvat afrikkalaiseen sikaruttoon valmiusharjoituksen avulla

23.10.2015

<p>Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Itä-Suomen aluehallintovirasto harjoittelevat viranomaisten toimia afrikkalaisen sikaruton maahantulon varalta. 28.–29.10.2015 järjestettävä valmiusharjoitus sijoittuu Itä-Suomen alueelle.&nbsp;</p>

Harjoituksen tarkoituksena on varmistaa viranomaisten toimien tehokkuus ja valmiussuunnitelmien ajantasaisuus. Harjoitus on osa normaalia eläintauteihin varautumista.

”Afrikkalaisen sikaruton torjunnan harjoittelu on erityisen tärkeää Itä-Suomen alueella, sillä tautia esiintyy Venäjällä ja Baltian maissa sekä villisioissa että tuotantosioissa”, sanoo jaostopäällikkö Sirpa Kiviruusu Evirasta.

Afrikkalainen sikarutto on helposti leviävä, vakava sikojen ja villisikojen virustauti, joka ei tartu ihmiseen. Tauti aiheuttaa mittavia taloudellisia tappioita. Sitä ei ole todettu Suomessa.

Virtuaaliharjoitus jäljittelee tositilannetta

ASF-valmiusharjoitus ”Villi Itä 2015” toteutetaan virtuaaliharjoituksena, eikä sen yhteydessä mennä tuotantotiloille tai teurastamoille. Harjoitusta varten on laadittu kuvitteellinen kertomus, joka jäljittelee mahdollista tautitapausta. Tarkemmat yksityiskohdat ovat harjoituspäiviin asti salaisia.

Harjoitukseen osallistuvat läänineläinlääkärit sekä tautitapausten torjuntaan koulutetut paikalliset valmiuseläinlääkärit Itä-Suomen alueelta. Evira ohjaa harjoitusta ja osallistuu siihen usean yksikön voimin.

Eläinlääkintäviranomaiset ovat järjestäneet useita alueellisia, kansallisia ja kansainvälisiä valmiusharjoituksia afrikkalaisen sikaruton varalta vuodesta 2011 alkaen. Itä-Suomen alueella harjoitus on ensimmäinen.

Lue lisää:
Afrikkalainen sikarutto (ASF)

Lisätietoja:
jaostopäällikkö Sirpa Kiviruusu, Evira, p. 0400 920 503
läänineläinlääkäri Kaisa Honkapirtti, Itä-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 016 609

 

Aihealueet: