Lepakkoraivotautia todettu Inkoossa

14.10.2016 19:57

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan Inkoosta tutkittavaksi toimitetusta lepakosta (vesisiippa eli Myotis daubentonii) on todettu lepakkoraivotauti eli lepakkorabies. Lepakosta eristettiin European Bat Lyssavirus type 2 (EBLV-2), jota ei ole raportoitu muilla eläimillä. Lepak­ko­ra­bies­tar­tunta on ihmi­sillä erittäin harvi­nainen.

Lepakolla tyypillisiä raivotautioireita ovat outo käytös ja ääntely, välinpitämättömyys ja toisaalta yllättävät aggressiiviset kohtaukset, jolloin lepakko hyökkäilee ja yrittää purra.

Myös nyt tutkitulla lepakolla oli havaittu raivotautiin viittaavia oireita. ”Ennen kuolemaansa lepakko oli käyttäytynyt poikkeuksellisesti. Se oli lentänyt päiväsaikaan ja törmäillyt seinään ja lopulta kuollut. Lepakko ei ollut purrut ihmisiä”, sanoo erikoistutkija Tiina Nokireki.

Jos epäilee lepakon sairastavan raivotautia, on otettava yhteyttä paikalliseen kunnaneläinlääkäriin. Evira tutkii kuolleet lepakot raivotaudin varalta. Lepakot ovat luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettuja.

Älä koske lepakkoon paljain käsin

Lepakon kanssa kosketuksiin joutuneen henkilön on syytä hakeutua lääkäriin, ellei varmasti voida sulkea pois puremaa, naarmua tai limakalvoaltistusta. Evira suosittelee kissojen ja koirien rokottamista raivotautia vastaan.

Suomessa lepakosta on todettu EBLV-2 -tyypin raivotauti aiemmin Turun seudulla vuonna 2009, myös silloin vesisiipasta. EBLV-2 -ihmistartuntoja on varmistettu kaksi: Suomessa 1985 ja Isossa-Britanniassa 2002. Molemmat olivat lepakkotutkijoita, joilla ei ollut rabiesrokotusta.

Lepakkoraivotautia esiintyy myös maissa, joissa ei esiinny rabiesta luonnonvaraisissa pienpedoissa tai koirissa, esimerkiksi Tanskassa, Norjassa, Saksassa ja Britteinsaarilla.

Lisätietoa raivotaudista

Usein kysyttyä lepakkoraivotaudista

Lisätietoa rabieksesta ihmisellä

Lisätietoja:

erikoistutkija Tiina Nokireki, p. 050 4131687 (raivotautitutkimukset eläimillä)

ylitarkastaja Tiia Tuupanen, p. 040 489 3348 (raivotaudin vastustaminen eläimillä) 

Aihealueet: