Uusia lintuinfluenssatapauksia jälleen Ahvenanmaalla

9.12.2016 15:42

Ahvenanmaalta on toimitettu Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan useita luonnonvaraisia lintuja lintuinfluenssaepäilyn takia. Korkeapatogeeninen H5N8-tyypin lintuinfluenssa on todettu tänään kahdesta merikotkasta. Taudin leviämisen ehkäisemiseksi Evira laajentaa Ahvenanmaalle perustettua rajoitusvyöhykettä. Laajennettu rajoitusvyöhyke kattaa lähes koko Ahvenanmaan.

Korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle aiheuttava H5N8-tyypin lintuinfluenssa varmistui Eckeröstä ja Sundista lähetetyistä merikotkista. Tähän mennessä korkeapatogeenista lintuinfluenssaa on todettu kolmessa merikotkassa Ahvenanmaalla. Aiemmin Ahvenanmaalla todettiin H5N8-tyypin lintuinfluenssaa Lemlandin ja Vårdön alueen tukkasotkissa sekä Maarianhaminan lintutarhan riikinkukoissa ja kanoissa. H5N8-tyypin lintuinfluenssa varmistui viime viikolla myös Paraisten Nauvon tukkasotkista. Muiden Evirassa tutkittavana olevien lintujen tulokset valmistuvat myöhemmin.

Siipikarjan ja siipikarjatuotteiden siirtoja rajoitetaan ja siipikarjatiloilla tehdään tarkastuksia rajoitusvyöhykkeen sisällä.

Siipikarja pidettävä sisällä

H5N8-virus voi levitä luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan, minkä vuoksi siipikarja on pidettävä sisällä. Maa- ja metsätalousministeriön määräys siipikarjan sisälläpidosta tuli voimaan joulukuun alusta ja kestää toukokuun loppuun saakka. Suorien kontaktien lisäksi linnut levittävät tautia myös ulosteissaan ja eritteissään. Tämän vuoksi jalkineet ja vaatteet pitää vaihtaa ja kädet pestä kanaloihin mentäessä.

Epäilyistä ilmoitettava kunnaneläinlääkärille

Jos löytää yli 5 vesilintua tai yli 10 kuollutta muun lajin lintua, tulee ottaa yhteyttä kunnaneläinlääkäriin välittömästi. Tätä pienemmistä määristä kuolleita lintuja voi ilmoittaa Eviran nettilomakkeen kautta.

Kuolleisiin lintuihin ei pidä koskea ilman suojavälineitä, ja näytteiden lähettäminen on hyvä jättää virkaeläinlääkärille.

Nyt leviävä H5N8-tyypin lintuinfluenssavirus ei ole aiheuttanut ihmisten sairastumisia ja tartunnan riski ihmiselle on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hyvin pieni. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Kananmunien tai siipikarjanlihan kautta lintuinfluenssavirukset eivät ole tarttuneet ihmiseen, vaan tartunnat ovat vaatineet läheisen kontaktin sairaan linnun kanssa.

Evira tiedottaa mahdollisista uusista H5N8-tapauksista niiden varmistuttua.

Lisätietoja: Yksikönjohtaja Terhi Laaksonen, Evira, p. 040 159 5812 (eläintautien valvonta) Erikoistutkija Niina Tammiranta, Evira, p. 040 489 3377 (diagnostiikka)

Lue lisää:
Lintuinfluenssa Suomessa
Usein kysyttyä lintuinfluenssasta

 

Aihealueet: