Uusia IHN-tapauksia kirjolohilaitoksilla

11.12.2017 16:45

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimuksissa on todettu IHN-virusta tähän mennessä kolmessa kalanviljelylaitoksessa Suomessa. IHN-virus (infectious haematopoietic necrosis) aiheuttaa vertamuodostavan kudoksen kuoliotaudin. Toinen IHN-tapaus todettiin marraskuun lopulla ensimmäisen tapauksen lähistöllä Iin kunnassa. Kolmas IHN-tapaus todettiin Kymijoen vesistöalueella Tervon kunnassa Suomen suurimpiin kuuluvassa kalanviljelylaitoksessa.

Uudet tartuntatapaukset todettiin Suomen ensimmäisen IHN-tapauksen kontaktilaitosten tutkimuksissa.

Evira on perustanut koko Kymijoen vesistöalueen kattavan rajoitusvyöhykkeen sekä määrännyt vyöhykkeellä toimivat kalalaitokset elävien, taudille alttiiden tai taudin levittäjälajeiksi katsottavien kalalajien siirtokieltoon. Alueella ei toistaiseksi saa istuttaa taudille alttiita lajeja. Alueella voi kuitenkin kalastaa normaalisti. IHN-taudille alttiit lajit ja levittäjälajit on listattu Eviran internetsivuilla.

IHN-tauti on lakisääteisesti vastustettava, helposti leviäviin eläintauteihin luokiteltu tauti, jonka aiheuttaa rhabdovirus. Se voi tarttua lohikalojen lisäksi muihinkin kalalajeihin, esimerkiksi haukiin ja ankeriaisiin. Tauti leviää sairaiden kalojen, oireettomien kantajien ja ympäristön välityksellä.

IHN-kalasta ei terveysvaaraa ihmisille

Tautiin ei ole olemassa lääkettä eikä rokotetta. Ihmisiin IHN-tauti ei tartu ja kalaa voi Suomessa syödä normaalisti. Myöskään muille tasalämpöisille eläimille, kuten koirille ja kissoille IHN-tauti tai siihen sairastuneen kalan syöminen eivät aiheuta terveysvaaraa.

Tautiin sairastuneet kalat ovat tyypillisesti tummia väriltään ja saattavat uida epänormaalisti tehden esimerkiksi spiraalimaisia tai syöksähteleviä uintiliikkeitä. Muina oireina ovat anemia, nesteen kertyminen vatsaonteloon ja pistemäiset verenvuodot erityisesti vatsaontelon rasvassa ja uimarakossa. IHN aiheuttaa kuolleisuutta yleensä alle kahden kuukauden ikäisillä kaloilla.

IHN-tautiin viittaavista oireista heti ilmoitus

IHN-tautiin viittaavista oireista on ilmoitettava viipymättä virkaeläinlääkärille, joka huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Eviraan.

Samankaltaisia oireita aiheuttavat myös muut kalataudit eikä diagnoosia voi tehdä pelkästään kalan oireiden tai havaittujen muutosten perusteella.

Taudin esiintymisellä Suomessa voi olla vaikutuksia elävien kalojen ja niistä saatavien tuotteiden vientiin vastaanottajamaan ehdoista riippuen.

IHN-tautia esiintyy Pohjois-Amerikassa, Aasiassa, useissa Euroopan maissa ja Venäjällä.

Tutkimukset taudin levinneisyyden ja alkuperän selvittämiseksi jatkuvat.

Lue tiedote 30.11.2017 Tarttuvaa lohikalojen IHN-virusta löytyi Suomesta ensi kertaa 

Lue lisää IHN-taudista 

Lisätietoja:
tutkimusyksikönjohtaja Tuija Gadd, p. 050 357 0328 (kalojen virustaudit)
erikoistutkija, tutkimusprofessori Perttu Koski, p. 040 569 4541 (kalataudit ja -tautidiagnostiikka)
yksikönjohtaja Terhi Laaksonen, p. 040 159 5812 (eläintautien valvonta)

 

Aihealueet: