IHN-virusta löytyi Nurmeksen onkilammikosta

22.1.2018 15:40

Lohikalojen IHN-virusta on löytynyt jälleen uudesta kalojen pitopaikasta. Uusin IHN-tartunta varmistui Nurmeksessa, Pohjois-Karjalassa sijaitsevan onkilammikon kirjolohista. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on perustanut tuoreimman IHN-tapauksen vuoksi Vuoksen vesistöalueelle toisen rajoitusvyöhykkeen. Se kattaa Pielisen vesialueen yläosan.

Nurmeksen lohilammikon kirjolohet olivat peräisin Tervon kalanviljelylaitoksesta, jonka kaloja myös kaksi muuta tartunnan saanutta onkilammikkoa olivat vastaanottaneet. Tervon kalanviljelylaitos on sittemmin määrätty tyhjennettäväksi kaloista.

IHN-tartuntoja on todettu tähän mennessä yhteensä kuudesta kalojen pitopaikasta: Tervon lisäksi kahdesta merikasvatuslaitoksesta Iissä, Pohjois-Pohjanmaalla sekä kolmesta onkilammikosta Pohjois-Savossa ja -Karjalassa.

Evira jatkaa IHN-viruksen levinneisyyden ja alkuperän selvittämistä. Tavoitteena on pyrkiä hävittämään IHN-virus Suomesta mahdollisimman nopeasti.

Vuoksen vesistöalueen rajoitusvyöhykkeillä toimivat kalojen pitopaikat on määrätty elävien, taudille alttiiden tai taudin levittäjiksi katsottavien kalalajien siirtokieltoon. Rajoitusvyöhykkeillä ei toistaiseksi saa istuttaa taudille alttiita tai taudin levittäjälajeja. Alueella voi kuitenkin kalastaa normaalisti.
 

IHN-kalasta ei terveysvaaraa ihmisille

IHN-tauti on lakisääteisesti vastustettava, helposti leviäviin eläintauteihin luokiteltu lohikalojen tauti, jonka aiheuttaa rhabdovirus. IHN-taudille herkkiä ovat kirjolohet ja lohet. Pielisessä elävä, uhanalainen järvilohi on todennäköisesti taudille myös altis. IHN-tautia voivat levittää siihen itse sairastumatta myös esimerkiksi kuhat tai särkikalat. Tauti leviää sairaiden kalojen, oireettomien kantajien ja ympäristön välityksellä.

IHN aiheuttaa kuolleisuutta yleensä alle kahden kuukauden ikäisillä kaloilla. Tautiin ei ole olemassa lääkettä eikä rokotetta. Ihmisiin IHN-tauti ei tartu ja kalaa voi Suomessa syödä normaalisti. Myöskään muille tasalämpöisille eläimille, kuten koirille ja kissoille IHN-tauti tai siihen sairastuneen kalan syöminen eivät aiheuta terveysvaaraa.

IHN-tautiin viittaavista oireista on ilmoitettava viipymättä virkaeläinlääkärille, joka huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Eviraan.

IHN-tautia esiintyy Pohjois-Amerikassa, Aasiassa, useissa Euroopan maissa ja Venäjällä. Taudin esiintymisellä Suomessa voi olla vaikutuksia elävien kalojen ja niistä saatavien tuotteiden vientiin vastaanottajamaan ehdoista riippuen.

Lisätietoja:

Tutkimusyksikönjohtaja Tuija Gadd, p. 050 357 0328 (kalojen virustaudit)
Jaostopäällikkö Satu Viljamaa-Dirks, p. 044 720 1469 (kalataudit ja -tautidiagnostiikka)
Yksikönjohtaja Terhi Laaksonen, p. 040 159 5812 (eläintautien valvonta)

Lue lisää:

Tarttuva lohikalojen IHN-virus Suomessa

Aihealueet: