Pyydystätkö pienpetoja itärajan tuntumassa? Lähetä saaliisi eläintautitutkimukseen!

15.11.2018

Metsästäjien aktiivisella avustuksella on vuosittain saatu kerättyä useita satoja pienpetoja rabiesseurantaan. Loppuvuoden aikana näytteitä tarvitaan rabiessyöttirokotusalueelta vielä noin 150 ketusta ja supikoirasta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira vetoaa jälleen pienpetometsästäjiin näytetavoitteen saavuttamiseksi.

Suomi on levittänyt luonnonvaraisille eläimille tarkoitettuja syöttirokotteita itärajan kuntiin jo parinkymmenen vuoden ajan. Rokotteilla pyritään estämään metsäraivotaudin mahdollinen leviäminen Suomeen. Suomi on ollut vuodesta 1991 virallisesti vapaa rabieksesta. Rabiestapauksia kuitenkin todetaan edelleen Venäjän puolella.

Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueilla sijaitsevalta rokotusalueelta kaivataan kipeästi lisää kettujen ja supikoirien ruhoja näytteeksi. Eläimen saa nylkeä ennen lähetystä. Näytteen lähettäjä saa eläinten tutkimuksista kertovan raportin postitse.

Rokotusvyöhykkeen eläimiä tutkimalla seurataan, ovatko eläimet syöneet syöttirokotteita ja ovatko ne saaneet suojaavia vasta-aineita vereensä. Tähänastiset tutkimukset ovat osoittaneet, että varsinkin ketuille rokotesyötti kelpaa hyvin, sillä yli 70 prosenttia rokotevyöhykkeen ketuista on ollut positiivisia merkkiaineen suhteen ja noin puolet on muodostanut vasta-aineita. Tutkituista supikoirista taas noin puolet on ollut positiivisia merkkiaineen suhteen. Eläinnäytteitä käytetään myös muiden taudinaiheuttajien, kuten myyräekinokokin ja trikinellojen, seurantaan.

Suomen lisäksi myös Euroopan unioni rahoittaa rokotusohjelmaa, sillä sen tarkoitus on turvata myös muiden EU-maiden, erityisesti Pohjoismaiden, raivotautivapautta. Myös muissa EU-maissa toteutetaan vastaavia ohjelmia.

Lähetysohjeet

Pakkausmateriaalia voi tilata maksutta Evirasta sähköpostilla osoitteesta tilaukset@evira.fi.

Jos et ole koskaan lähettänyt pienpetonäytteitä Eviralle, nyt on erittäin hyvä aika aloittaa!

Kartta rokotusvyöhykkeestä

Kunnat, jotka kuuluvat rokotusalueeseen: Ilomantsi, Joensuu, Tohmajärvi, Kitee, Rääkkylä, Parikkala, Puumala, Savonlinna, Sulkava, Ruokolahti, Rautjärvi, Imatra, Taipalsaari, Lemi, Luumäki, Pyhtää, Kotka, Hamina, Lappeenranta, Miehikkälä ja Virolahti

Ajantasainen ruhokeräystilanne

Lisätietoa rabieksesta

Lisätietoja:
luonnonvaraisten eläinten tutkimukset, tutkija Marja Isomursu, p. 040 512 1248

 

Aihealueet: