Uusin IHN-tartunta löytyi Kaavilta

8.1.2018 17:16

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on jatkanut lohikalojen IHN-viruksen levinneisyyden selvittämistä. Tuorein tartuntatapaus löytyi kirjolohista, jotka oli pyydetty Kaavilla, Pohjois-Savossa sijaitsevasta yksityisestä, ei-kaupallisesta onkilammikosta. Kalat ovat alkujaan peräisin Tervon kalanviljelylaitoksesta, joka on sittemmin määrätty IHN-tapausten vuoksi saneerattavaksi. 

Vertamuodostavan kudoksen kuoliotautia (infectious haematopoietic necrosis) lohikaloille aiheuttavaa IHN-virusta on tähän mennessä löytynyt viidestä pitopaikasta: kahdesta merikasvatuslaitoksesta Iistä, Pohjois-Pohjanmaalta sekä kolmesta kohteesta Pohjois-Savosta, Tervon kalanviljelylaitoksesta ja sen läheisestä onkilammikosta sekä nyt viimeksi Kaavilla sijaitsevasta onkilammikosta.

Evira on määrännyt tartuntakohteiden kalat hävitettäviksi sekä niiden altaat ja rakenteet desinfioitaviksi. Evira jatkaa IHN-viruksen levinneisyyden ja alkuperän selvittämistä. Tavoitteena on pyrkiä hävittämään IHN-virus Suomesta mahdollisimman nopeasti.

Tuoreimman, Kaavin tartuntatapauksen vuoksi Evira on perustanut Saarijärven alueelle, Vuoksen vesistöön rajoitusvyöhykkeen, jonka sisällä toimivat kalojen pitopaikat on määrätty elävien, taudille alttiiden tai taudin levittäjiksi katsottavien kalalajien siirtokieltoon. Rajoitusvyöhykkeellä ei toistaiseksi saa istuttaa taudille alttiita lajeja. Alueella voi kuitenkin kalastaa normaalisti.

IHN-kalasta ei terveysvaaraa ihmisille

IHN-tauti on lakisääteisesti vastustettava, helposti leviäviin eläintauteihin luokiteltu lohikalojen tauti, jonka aiheuttaa rhabdovirus. IHN-tautia voivat levittää siihen itse sairastumatta myös esimerkiksi kuhat tai särkikalat. Tauti leviää sairaiden kalojen, oireettomien kantajien ja ympäristön välityksellä.

IHN aiheuttaa kuolleisuutta yleensä alle kahden kuukauden ikäisillä kaloilla. Tautiin ei ole olemassa lääkettä eikä rokotetta. Ihmisiin IHN-tauti ei tartu ja kalaa voi Suomessa syödä normaalisti. Myöskään muille tasalämpöisille eläimille, kuten koirille ja kissoille IHN-tauti tai siihen sairastuneen kalan syöminen eivät aiheuta terveysvaaraa.

IHN-tautiin viittaavista oireista on ilmoitettava viipymättä virkaeläinlääkärille, joka huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Eviraan.

IHN-tautia esiintyy Pohjois-Amerikassa, Aasiassa, useissa Euroopan maissa ja Venäjällä. Taudin esiintymisellä Suomessa voi olla vaikutuksia elävien kalojen ja niistä saatavien tuotteiden vientiin vastaanottajamaan ehdoista riippuen.

Lisätietoja:

Tutkimusyksikönjohtaja Tuija Gadd, p. 050 357 0328 (kalojen virustaudit)
Jaostopäällikkö Satu Viljamaa-Dirks, p. 044 720 1469 (kalataudit ja -tautidiagnostiikka)
Yksikönjohtaja Terhi Laaksonen, p. 040 159 5812 (eläintautien valvonta)

Lue lisää:

Tarttuva lohikalojen IHN-virus Suomessa

 

Tiedotetta muokattu 16.1.2018 klo 12.50: Ingressiin lisätty sana: "ei-kaupallisesta".

Aihealueet: