Saparo-uutiskirje eläinlääkäreille elokuu 2016

12.8.2016

Pernaruttoa Etelä-Ruotsissa ja Venäjällä

Ruotsin Itä-Götanmaalla on todettu kuusi erillistä pernaruttotapausta, jossa on kuollut useita nautoja, hevonen ja hirvi (tilanne 3.8.2016). Venäjällä Länsi-Siperiassa pernaruttoon on kuollut yli kaksituhatta poroa ja tauti on tarttunut myös ihmisiin.

Lue lisää

Afrikkalaista sikaruttoa on todettu Virossa jälleen sikatiloilla

Virossa on todettu afrikkalaista sikaruttoa jälleen kotisioissa. Tämän vuoden ensimmäiset kotisikatapaukset todettiin kesäkuussa pienissä takapihasikaloissa ja heinäkuussa tauti todettiin isolla tuotantotilalla. Edelliset kotisikatapaukset Virossa todettiin syyskuussa 2015. Tautia on tämän vuoden aikana todettu Virossa jo useilla sadoilla villisioilla. 

Lue lisää

Jänisruttoa todettu rusakoissa ja metsäjäniksissä

Loppukesän tautina tunnettua jänisruttoa eli tularemiaa on taas alkanut esiintyä jäniksissä heinäkuun puolenvälin jälkeen.

Lue lisää

Lumpy skin -tauti leviää Kaakkois-Euroopassa

Naudan iholle kyhmyjä (rokkoja) muodostava lumpy skin -virustauti leviää nopeasti Kaakkois-Euroopassa. Merkittäviä tappioita aiheuttavan taudin pelätään leviävän laajemmalle Eurooppaan. 

Lue lisää

RHD-tauti todettu myös lemmikkikaniinissa, erityisluvallista rokotetta saatavilla

Helsinkiläinen lemmikkikaniini on kuollut RHD-viruksen aiheuttamaan tautiin. Viruskanta on sama RHDV2, joka on pääkaupunkiseudulla aiheuttanut kuolleisuutta villikaniineissa. Suomessa on nyt saatavilla erityisluvallinen rokote lemmikkikaniineille.

Lue lisää

Eläinlääkäri, älä levitä eläintauteja!

Eläinlääkärin tulee olla erityisen varovainen tehdessään tuotantoeläinpraktiikkaa useassa eri maassa. Eviran suositukset eläinlääkärin tautisuojauksesta auttavat tartuntojen leviämisen estämisessä. 

Lue lisää

Viranomaisyhteistyö rabiesepäilyissä

Eläinlääkintäviranomaisten ja terveydenhuollon yhteistyö on tärkeää rabiesepäilytapauksissa. Eläinlääkäri tarkastaa eläimen ja tekee päätöksen eläintä koskevista toimenpiteistä. Terveydenhuolto tarvitsee näitä tietoja ihmisten hoitotarpeen arvioimiseksi.

Lue lisää

Siipikarjan mykoplasmatartuntojen vastustaminen rajataan yli 100 linnun pitopaikkoihin

Maa- ja metsätalousministeriö on muuttanut lainsäädäntöä siten, että siipikarjan Mycoplasma gallisepticum -tartuntaa ja Mycoplasma meleagridis -tartuntaa vastustetaan ainoastaan sellaisissa pitopaikoissa, joissa pidetään yhteensä vähintään 100 kanaa, broileria tai kalkkunaa. Asetus tuli voimaan 1.8.2016.

Lue lisää

Porsasripulin ehkäisyyn saa käyttää vain myyntiluvallisesta sinkkioksidivalmistetta

Suomessa tuotantoeläimille saa käyttää vain niille hyväksyttyjä valmisteita. Sinkkioksidista on ollut markkinoilla myyntiluvallinen valmiste jo parin vuoden ajan, joten porsasripulin ehkäisyyn ei saa käyttää muita sinkkioksidituotteita.

Lue lisää

Kerro Eviranetistä myös uusille työntekijöille

Eviranet-ekstranetissä on viranomaistyössä toimiville eläinlääkäreille suunnattua sisältöä, mm. omia työtiloja, joissa on jaettuja dokumentteja ja keskusteluita. Kuuluuhan jo teilläkin uuden työntekijän perehdytykseen ohjaus Eviranetin hyödyntämiseen?

Lue lisää

Koulutusta sisämarkkinakaupan vaatimuksista ja TRACES-ohjelman käytöstä

Evira järjestää 25.10 2016 koulutusta eläinlääkäreille sisämarkkinakaupan vaatimuksista ja TRACES ohjelman käytöstä.

Lue lisää

Sivutuotevalvontapäivä 6.10.2016

Eviran sivutuotetiimi järjestää kaikille sivutuotteiden parissa työskenteleville valvojille valtakunnallisen sivutuotevalvontapäivän torstaina 6.10.2016.

Lue lisää

 

Tilaa Saparo-uutiskirje eläinlääkäreille.

Aihealueet: