Lumpy skin -tauti leviää Kaakkois-Euroopassa

Naudan iholle kyhmyjä (rokkoja) muodostava lumpy skin -virustauti leviää nopeasti Kaakkois-Euroopassa. Merkittäviä tappioita aiheuttavan taudin pelätään leviävän laajemmalle Eurooppaan. 

Lumpy skin -tauti on levinnyt nopeasti Kreikasta Turkkiin ja Bulgariaan, sekä kesän aikana edelleen läheisiin Balkanin alueen maihin Serbiaan, Makedoniaan, Montenegroon ja Albaniaan. Tauti aiheuttaa esiintymisalueillaan merkittäviä tuotantotappioita, sillä se romahduttaa maidontuotannon, heikentää eläinten lisääntymiskykyä ja pilaa nautaeläinten vuodat. Naudat toipuvat taudista hitaasti eivätkä yleensä saavuta aikaisempaa tuotantotasoaan. Tauti vaikeuttaa merkittävästi eläinkauppaa ja nautatuotteiden vientiä.

Lumpy skin -tautia levittävät eläimestä toiseen verta imevät hyönteiset ja afrikkalaiset punkit, mutta siirtyminen pitkiäkin matkoja esimerkiksi eläinkuljetusten mukana on mahdollista. Tautia ei ole toistaiseksi saatu kuriin eläinten lopettamisella eikä joukkorokotuksilla. Sekä rokotteiden saatavuudessa että rokotusten kattavuudessa on ollut alueellisia ongelmia.

EU:n komissio on tukenut jäsenmaita hankkimalla ja jakamalla satojatuhansia rokoteannoksia hätärokotuksia varten, mutta pääasiallisesti rokotteiden hankinta on jäsenmaiden vastuulla. Euroopassa pelätäänkin nyt taudin jatkavan leviämistään muualle Etelä-Eurooppaan ja myös pohjoisemmaksi Keski-Eurooppaan. Suomeen leviämisen riskin on arvioitu olevan toistaiseksi mitätön.

Lumpy skin -tauti ei tartu ihmiseen.

Lisää taudista Eviran nettisivuilla.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Sirkka-Liisa Korpenfelt, p. 050 351 0308 (virologia)

Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Sirpa Kiviruusu, p. 0400 920 503 (taudin vastustaminen)