RHD-tauti todettu myös lemmikkikaniinissa, erityisluvallista rokotetta saatavilla

Helsinkiläinen lemmikkikaniini on kuollut RHD-viruksen aiheuttamaan tautiin. Viruskanta on sama RHDV2, joka on pääkaupunkiseudulla aiheuttanut kuolleisuutta villikaniineissa. Suomessa on nyt saatavilla erityisluvallinen rokote lemmikkikaniineille.

Helsinkiläisellä lemmikkikaniinilla on todettu RHD-viruksen aiheuttama tauti. Kaniini kuoli tartuntaan noin viikon sairastamisen jälkeen. Kaniinilla todettu viruskanta on samaa RHDV2-tyyppiä, joka on aiheuttanut kuolleisuutta villikaniineissa pääkaupunkiseudulla. Kuollut kaniini oli sekä ulkoillut että saanut sisäruokintaan tuoretta ruohoa alueella, jolla oli todettu kuolleita villikaniineja. Kaniinilla ei ole ollut kontaktia muihin lemmikkikaniineihin.

Tauti aiheuttaa kaniineissa tyypilliset patologiset muutokset, joista tyypillisin on kuolioinen maksatulehdus. Diagnoosi varmistetaan tutkimalla elinnäytteistä viruksen esiintyminen RT-PCR-menetelmällä. Taudin torjunta perustuu virusaltistuksen välttämiseen sekä rokottamiseen. Evira suosittelee, että kaniineja ei ulkoiluteta villikaniinien esiintymisalueilla. Kaniineja ei myöskään pidä ruokkia villikaniinien esiintymisalueilta kerätyllä ravinnolla.

Suomessa on saatavilla erityisluvallinen RHD-rokote. Rokote on inaktivoitu ja se sisältää sekä klassisen RHDV-kannan että uuden variantin RHDV2 -kannan. Evira suosittelee kaniinien rokottamista alueilla, joilla esiintyy villikaniineja. Suosittelemme rokottamaan myös sellaiset kaniinit, jotka käyvät näyttelyissä tai muissa vastaavissa tapahtumissa ja kilpailuissa. Eläinlääkärin riskinarvioinnin perusteella suosittelemme rokottamaan myös muut kaniinit, joilla on suurentunut riski saada RHD-tartunta. Kaniinit rokotetaan rokotevalmistajan ohjeen mukaan. Rokotteen voi antaa 10 viikkoiselle kaniinille. Immuniteetti kehittyy 7 vrk:ssa rokotteen antamisesta ja tehosterokotusta suositellaan puolivuosittain. Rokote sisältää adjuvanttia ja vahinkoinjektion sattuessa on aina otettava heti yhteyttä lääkäriin. Valmiste on hyväksytty myös tuotantoeläimiin kuuluville kaniineille. Varoaika teurastukselle on 0 vrk. Eläinlääkärin on mainittava erityislupahakemuksessa, jos lupaa haetaan myös tuotantoeläinten rokottamiseen.

RHDV2-tyypin virus on Australiassa todettu myös rusakossa (Lepus europaeus). Pääkaupunkiseudulla kuolleena löytyneet rusakot olisi sen vuoksi hyvä saada tutkimuksiin Oulun Eviraan.

Lue lisää: 

Lisätietoja: 

Erikoistutkija, jaostopäällikkö Tiina Nokireki, p. 050 413 1687