Siipikarjan mykoplasmatartuntojen vastustaminen rajataan yli 100 linnun pitopaikkoihin

Maa- ja metsätalousministeriö on muuttanut lainsäädäntöä siten, että siipikarjan Mycoplasma gallisepticum -tartuntaa ja Mycoplasma meleagridis -tartuntaa vastustetaan ainoastaan sellaisissa pitopaikoissa, joissa pidetään yhteensä vähintään 100 kanaa, broileria tai kalkkunaa. Asetus tuli voimaan 1.8.2016.

Muissa kuin edellä mainituissa pitopaikoissa siipikarjan mykoplasmatartunnat eivät ole enää lakisääteisesti vastustettavia. Tämä tarkoittaa sitä, että epäilyjä ei enää tutkita viranomaisen toimesta, pitopaikkojen toimintaa ei rajoiteta tautitapauksissa eikä vaadita toimenpiteitä tartunnan hävittämiseksi. Harrastesiipikarjan pitäjien olisi hyvä huomioida tartuntariskit toiminnassaan. Pienissäkin pitopaikoissa siipikarjan mykoplasmatartunnat ovat viipymättä ilmoitettavia eläintauteja.

Mycoplasma gallisepticum -tartuntaa on todettu Suomessa keväästä 2015 lähtien pääasiassa maatiais- ja koristekanoissa yhteensä 53 pitopaikassa. Arkistonäytteitä tutkimalla on osoitettu, että tartuntaa on ollut Suomessa jo ainakin vuonna 2011. Osa tartuntapitopaikoista on saneerattu. Muiden tartuntapitopaikkojen rajoitukset on peruttu 1.8.2016 alkaen, jos pitopaikassa on kanoja ja kalkkunoita yhteensä alle 100.

Mycoplasma meleagridis -tartuntaa ei ole todettu Suomessa

Lue lisää:

MMM:n tiedote aiheesta (6.7.2016)

Eläintautilainsäädäntö

  • vastustettavat eläintaudit: MMM asetus 843/2013 muutoksineen
  • ilmoitettavat eläintaudit: MMM asetus 1010/2013 muutoksineen

Mycoplasma gallisepticum

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Tiia Tuupanen, p. 040 489 3348