Saparo-uutiskirje eläinlääkäreille, joulukuu 2016

14.12.2016

Korkeapatogeenista lintuinfluenssaa Ahvenanmaalla ja Nauvossa

Korkeapatogeenista lintuinfluenssaa on todettu ensimmäistä kertaa Suomessa. Kuolleena löydetyistä tukkasotkista todettiin H5N8-tyypin lintuinfluenssaa Ahvenanmaalla sekä Nauvossa Paraisilla. Lisäksi H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on todettu lintutarhan kanoista ja riikinkukoista Maarianhaminassa sekä luonnonvaraisista merikotkista Ahvenanmaalla.

Lue lisää

Villisikanäytteiden lähettäminen ASF- ja trikiinitutkimuksiin

Metsästäjiä on pyydetty lähettämään näytteitä metsästetyistä luonnonvaraisista villisioista afrikkalaisen sikaruton tutkimuksiin. Evira maksaa metsästäjille palkkiona 40 euroa / yhdestä villisiasta lähetetyt näytteet. Metsästäjien toiveesta Evirassa on aloitettu huhtikuun loppuun asti kestävä kokeilu, jonka aikana metsästäjä voi halutessaan vaihtaa näytteenottopalkkion trikiininäytteiden tutkimiseen korvauksetta.

Lue lisää

Evira ehdottanut penisilliinin sitovien käyttörajoitusten poistoa

Evira on esittänyt Fimealle, että sitovista käyttörajoituksista luovutaan 1.1.2017 lähtien korvaavien lääkevalmisteiden saatavuushäiriöiden vuoksi. Muita poikkeusjärjestelyjä jatkettaneen ensi vuoden puolella edelleen. 

Lue lisää

Reseptivapaiden lääkkeiden luovuttaminen vastaanotolta

Eläinlääkäri ei voi luovuttaa edes reseptivapaita lääkkeitä kenelle tahansa. Jotta eläinlääkäri voisi luovuttaa vastaanotolta esimerkiksi loishäätölääkkeitä, eläinlääkärin täytyy tuntea hyvin kyseisen eläimen terveydentila. Käytännössä kyseisen eläimen on oltava eläinlääkärin potilaana.

Lue lisää

Vain terveydenhuollon nimetyt eläinlääkärit luovuttavat lääkkeitä varalle

Lääkkeiden varalle luovuttaminen on sallittua vain Sikavan ja Nasevan terveydenhuoltoeläinlääkäreille, jotka on nimetty tilan terveydenhuoltosopimuksessa. 

Lue lisää

Päivitä tietosi eläinlääkärirekisteriin

Nyt voit tallentaa tiedot itse sähköistä asiointipalvelua käyttäen. Palvelun käyttäminen edellyttää, että sinulla on suomalainen henkilötunnus ja sinulle on myönnetty eläinlääkärin ammatinharjoittamisoikeus Suomessa.

Lue lisää

Tutkimustodistukset saa sähköpostitse

Eviran asiakkaat saavat nykyisin tutkimustodistukset sähköpostitse, kun kirjaavat lähetteeseen sähköpostiosoitteensa.

Lue lisää

Aihealueet: