Saparo-uutiskirje eläinlääkäreille kesäkuu 2016

10.6.2016

Saparo uudistui, valitse haluatko uutiskirjeen suomeksi vai ruotsiksi

Saparo-uutiskirje on uudistunut. Uutiskirje lähetetään uudella jakelujärjestelmällä ja sisällöt julkaistaan Evira.fi-sivuilla. Uudistus johtuu Evira.fi-sivujen julkaisujärjestelmän uudistamisesta. Tämä ensimmäinen uusi Saparo on lähetetty kaikille tilaajille suomeksi ja ruotsiksi.

Lue lisää

Hirvieläinten näivetystauti (CWD)

Hirvieläinten näivetystauti CWD (chronic wasting disease) on prionitauti, joka kuuluu samaan aivotautien ryhmään kuin hullun lehmän tauti BSE ja lampaan scrapie. Näiden TSE-tautien (transmissible spongiform encephalopathy, tarttuva sienimäinen aivosairaus) aiheuttajina ovat prionit.

Lue lisää

Citykaneja tappanut RHD-virus on uutta tyyppiä RHDV2

Pääkaupunkiseudulla citykaneja tappanut RHD-virus on uudempaa, RHDV2-viruskantaa. Pääkaupunkiseudulla huhtikuusta lähtien citykanien kuolemia on aiheuttanut Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD). Tautia ei ole aiemmin todettu Suomessa.

Lue lisää

Epäilyyn perustuvat eläinsuojelutarkastukset lisääntyivät edelleen

Eläinten kaltoinkohtelusta saatujen ilmoitusten perusteella tehtiin vuonna 2015 ennätysmäärä tarkastuskäyntejä. Tarkastuksia tehtiin ensimmäisen kerran yli 6 000.

Lue lisää

Sisävesialueelle on myönnetty vapaa asema lohikalojen alfavirustartunnoista (SAV)

Suomen lohikalakantojen suojaamiseksi lohikalojen alfavirustartunnoilta (salmonid alphavirus infections, SAV) haettiin sisävesialueellemme virallista SAV-tartunnoista vapaata asemaa. Hakemus hyväksyttiin EU:n komiteassa kuluvan vuoden alussa.

Muistutusta tilojen terveydenhuollosta vastaaville eläinlääkäreille muutamasta lääkitsemisasiasta

Naseva- ja Sikava-tiloilla terveydenhuollosta vastaavan eläinlääkärin vastuulla on varmistaa, että tilan lääkekirjanpito vastaa lääkkeiden käyttöä. Jos eläinlääkäri on määrännyt suuremman annoksen ja pidemmän varoajan, tilan lääkekirjanpidossa on oltava tiedot tältäkin osin oikein.

Tiedäthän mitä hevosta hoidat?

Varastettu poni on ollut esillä eri tiedotusvälineissä viime aikoina. Eläinlääkärin pitäisi aina kiinnittää huomiota paperittomaan hevoseen. Varmista, että hevospotilaasi ovat tunnistettuja ja suomalaiseen tietokantaan ilmoitettuja.

Lääkitsemisen ajankohtaisasioilla on oma sivu

Lääkitsemiseen liittyviä aiheita kootaan Ajankohtaista eläinten lääkitsemisestä -sivulle. Juuri nyt sivuilta löytyy linkkejä esimerkiksi, mikrobilääkkeiden myyntitilastoihin ja tuotantoeläinten lääkityskirjanpidon usein kysyttyihin kysymyksiin.

Lue lisää

EFSA julkaisi alkuvuonna tieteellisen raportin PEDistä (Porcine epidemic diarrhoea)

Porcine epidemic diarrehoea (PED) on koronaviruksen aiheuttama sikojen suolistosairaus, jota ei ole koskaan todettu Suomessa.

Lue lisää

Lainsäädäntökurssi muissa EU-ETA -maissa kuin Suomessa valmistuneille eläinlääkäreille

Envirovet järjestää elokuussa ns. EU-ETA –kurssin eläinlääkäreiden pätevöittämiseksi kunnallisiin virkatehtäviin.

Lue lisää

Miten penisilliinipula on vaikuttanut sinun työhösi? Vastaa kyselyyn

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta ja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira selvittävät penisilliinin saatavuushäiriön vaikutuksia tuotantoeläimiä hoitavien eläinlääkäreiden työhön.

Lue lisää

Uudet mikrobilääkesuositukset julkaistu

Evira on julkaissut uudet mikrobilääkkeiden käyttösuositukset eläinten tärkeimpiin tulehdus- ja tartuntatauteihin yhteistyössä Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kanssa.

Lue lisää

Eviran tutkimustodistukset sähköpostilla asiakkaille

Eviran asiakkaat saavat jatkossa halutessaan tutkimustodistukset sähköpostitse. Sähköpostin liitteenä tuleva tutkimustodistus korvaa postitse lähetettävän todistuksen.

Lue lisää

Sivutuotevalvontapäivä 6.10.2016

Eviran sivutuotetiimi järjestää kaikille sivutuotteiden parissa työskenteleville valvojille valtakunnallisen sivutuotevalvontapäivän torstaina 6.10.2016.

Lue lisää

Viranomaisen suorittama raatokeräilyn tilaaminen

Honkajoki Oy vastaa kuolleiden eläinten nouto-palvelusta.

Lue lisää

Uutta lainsäädäntöä

Lue lisää

Uutta ohjeistusta jyrsijätorjunnasta

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes julkaisivat viime joulukuussa yhteisen ohjeen jyrsijätorjunnasta.

Lue lisää

 

Tilaa Saparo-uutiskirje eläinlääkäreille.

Aihealueet: