Hirvieläinten näivetystaudin seurantaa tehostetaan – näytteitä tarvitaan

Hirvieläinten näivetystauti CWD (chronic wasting disease) on tullut tänä vuonna uudella tavalla ajankohtaiseksi, koska sitä on nyt tavattu ensimmäistä kertaa Euroopassa. Norjassa on todettu kolme tapausta tunturipeuroissa ja kaksi hirvissä. Kaikki olivat villejä eläimiä Norjan eteläosasta. Tartuntojen alkuperä on edelleen tuntematon.

CWD on prionitauti, joka kuuluu samaan aivotautien ryhmään kuin hullun lehmän tauti BSE ja lampaan scrapie. Tautia on esiintynyt jo vuosikymmenien ajan USA:ssa ja Kanadassa sekä peuratarhoilla että luonnonvaraisissa hirvieläimissä. Tauti leviää horisontaalisesti eläimestä toiseen todennäköisesti ulosteiden, virtsan ja kuolan välityksellä.

CWD on hitaasti etenevä, progressiivinen sairaus. Koska inkubaatioaika on pitkä (>15 kk), oireita esiintyy vasta aikuisilla eläimillä. Tyypillisiä oireita ovat voimakas laihtuminen ja kuihtuminen, vetäytyminen laumasta, pään riiputtaminen, pakkoliikkeet, hermostuneisuus, kuolaaminen, hampaiden kiristely, runsas juominen ja virtsaaminen, vapina ja ataksia. Tauti johtaa aina eläimen kuolemaan.

CWD kuuluu Eviran eläintautien seurantaohjelmaan. Nyt seurantaa halutaan tehostaa aiemmasta, ja tässä myös eläinlääkärien apu tulee tarpeeseen. Näytteitä tarvitaan sairaista ja kuolleena löydetyistä hirvieläimistä. Myös liikenteessä kuollut hirvieläin olisi hyvä tutkia CWD:n varalta, varsinkin jos se todetaan laihaksi. Näyte-eläinten tulee olla aikuisia, yli vuoden ikäisiä yksilöitä. Kaikista villeistä ja tarhatuista hirvieläinlajeista ja poroista voi toimittaa näytteitä.

Näytteeksi toimitetaan pää kokonaisena. Pää tulee olla ehjä, mutta sarvet voi sahata pois. Mukaan liitetään lähete, jollaisen voi printata Eviran nettisivuilta (Hirvieläinten TSE-kartoitus -tutkimuslähete). Pää pakataan niin, että paketti pysyy ehjänä eikä vuoda. Paketti lähetetään Matkahuollon mukana osoitteeseen Evira, Matkahuolto, Oulu. Rahdin voi merkitä vastaanottajan maksettavaksi. Evirassa otetaan päästä näytteeksi ydinjatkosta ja imusolmukkeita, jotka tutkitaan ELISA- ja Western blot -menetelmillä.

Varpu Hirvelä-Koski, Marja Isomursu, Minna Nylund ja Sirkka-Liisa Korpenfelt