Saparo-uutiskirje eläinlääkäreille 3/2017

9.6.2017

Siipikarjan ulkonapitokielto päättyi

Siipikarjan ulkonapitokielto päättyi 31.5.2017. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa edelleen huolehtimaan siipikarjatilan tautisuojauksesta koko maassa, jotta luonnonvaraisissa linnuissa esiintyvät taudinaiheuttajat eivät pääse tuotantotiloihin.

Lue lisää

Säilytetäänhän lääkkeet tiloilla oikein?

Kasvaako avatun lääkepullon suulla jotain? Onko jääkaapissa säilytettäviä lääkkeitä huoneenlämmössä? Eläinlääkärin on annettava riittävät ohjeet luovutettujen lääkkeiden asianmukaisesta säilyttämisestä ja hävittämisestä sille, jolle lääkkeet on luovutettu. On hyvä varmistaa aika ajoin, että tiloilla noudatetaan annettuja ohjeita.

Lue lisää

Varmista, ettei tiloillasi käytetä tuotantoeläimille ihmisten kipulääkkeitä 

Eviran tietoon on lyhyen ajan sisällä tullut tapauksia, joissa eläimiä hoitava henkilö on antanut ibuprofeenia sisältävää lääkettä – kuten Buranaa – lypsylehmälle kipuun.

Lue lisää

Ennätysosanotto eläinten terveyden ja lääkitsemisen ajankohtaispäivässä

Erinomaista, että saimme suuren joukon eläinlääkäreitä paikan päälle Viikkiin ja alueille etäyhteyksien päähän. Tilaisuudessa käytiin hyvää keskustelua ja toivottavasti jokainen sai myös eväitä omaan työhönsä. 

Lue lisää

Tuotantoeläimiä hoitavien eläinlääkäreiden asiakaskyselyn tuloksia

Evira teki tuotantoeläimiä hoitaville eläinlääkäreille asiakaskyselyn joulukuussa 2016 Eläinlääkäripäivillä ja maaliskuussa 2017 Tuotantoeläinlääkäripäivillä. Vastausten perusteella eläinlääkärit arvostavat erityisesti diagnostisten tutkimusten luotettavuutta.

Lue lisää

Eläinsuojelutarkastuksia viime vuonna ennätysmäärä

Viranomaisten eläinsuojelutarkastukset toteutetaan entistä useammin eläintenpidon laiminlyönneistä saatujen ilmoitusten perusteella. Vuonna 2016 näitä tarkastuskäyntejä tehtiin 6 368. Kun vielä vuosikymmenen alkupuolella joka toinen epäilyyn perustuva tarkastus vaati eläinten hyvinvointia turvaavia toimenpiteitä, näyttää niiden määrä kääntyneen viime vuosina laskuun: viime vuonna enää 36 prosentissa tarkastuksista päädyttiin viranomaistoimenpiteisiin.

Lue lisää

Hallinnonalan verkkoasioinnissa ja tietojärjestelmissä käyttökatko elokuussa

Eviran tietojärjestelmiin ja sähköisen asioinnin palveluihin suunnitellaan käyttökatkoa aikavälille 17.8.–4.9.2017. Käyttökatko liittyy laajempaan IT-ympäristön uudistamiseen ja se koskee Eviran tietojärjestelmien lisäksi koko Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalaa kuten Maaseutuvirastoa.

Lue lisää

Mikä uudelle virastolle nimeksi?

Elintarviketurvallisuusvirastosta, Maaseutuvirastosta ja osasta Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta syntyy uusi virasto 1.1.2019 alkaen.Uudelle virastolle etsitään nimeä avoimella nimikilpailulla 22.5.–18.6.2017. Millainen nimi olisi paras? Osallistu ja vaikuta! 

Lue lisää

Aihealueet: