RHD-tauti todettu lemmikkikaniinissa Oulussa

Oululainen lemmikkikaniini on kuollut RHD-viruksen aiheuttamaan tautiin. Evirassa tutkitussa kaniinissa on todettu sama RHDV2, joka on pääkaupunkiseudulla aiheuttanut kuolleisuutta villikaniineissa ja joka todettiin Suomessa ensimmäisen kerran keväällä 2016. Aiemmin, 2016, on Eviran tutkimuksissa varmistettu yhden helsinkiläisen lemmikkikaniinin kuolemaan johtanut RHDV2-tartunta.

Oululaisella kaniinilla ei tiettävästi ollut kontakteja pääkaupunkiseudun kaniineihin, joten tartunnan alkuperä ei ole selvillä. Oulussa ei tiettävästi ole suurta kaniinipopulaatiota, mutta vieraslajit.fi –portaaliin on ilmoitettu havaintoja luonnonvaraisista kaniineista Oulun seudulla, joten on mahdollista, että tartunta olisi paikallinen.

Eviraan ei ole lähetetty luonnonvaraisia kaniineja tutkittavaksi tänä vuonna. Vuoden 2016 epidemia oli havaintojen perusteella erittäin tuhoisa kaniinipopulaatiolle ja niiden kanta romahti. Kanta vaikuttaa olevan tänä kesänä edelleen pieni, mutta on alkanut vahvistua. Vaikka RHD-tapauksia ei ole todettu, virus on erittäin säilyvä ja on hyvin mahdollista, että uusi epidemia puhkeaa kaniinikannan vahvistuttua.

RHD on kalikiviruksen aiheuttama herkästi leviävä kaniinien (Oryctolagus cuniculus) verenvuotokuumetauti. Virus ei tartu ihmisiin, koiriin tai kissoihin. Suomessa on saatavilla rokote lemmikkikaniineille. Kaniinien rokottamista suositellaan, jos niillä on riski sairastua RHD-tautiin. Oulun tapauksen perusteella riskiä ei voida katsoa olevan enää ainoastaan pääkaupunkiseudulla.

Lue lisää:

Rabbit hemorrhagic disease RHD

 

Lisätietoa:

Tutkija Kati Dillard, seuraeläinpatologia p. 050 354 4607

Erikoistutkija, laboratoriopäällikkö Tiina Nokireki, virologia p. 050 4131687