Saparo-uutiskirje eläinlääkäreille 5/2017

13.10.2017

Sikojen ulkonapidon rajoitus siirtyy – ulkonapitokielto alkaa 1.6.2018

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen Varotoimenpiteistä afrikkalaisen sikaruton leviämisen ehkäisemiseksi luonnonvaraisten villisikojen ja kotieläinten välillä (401/2017) mukainen, 1.1.2018 alkavaksi suunniteltu sikojen ulkonapitokielto siirtyy alkamaan 1.6.2018.

Lue lisää

Kansainvälinen Pegasus2017-valmiusharjoitus valaisi hevostautien hallinnan haasteita

Pohjoismaiden ja Baltian maiden eläinlääkintäviranomaiset ja hevosalan asiantuntijat harjoittelivat afrikkalaisen hevosruton (AHS) varalta 6.9.2017. Pegasus2017:ksi nimetty harjoitus oli tiettävästi ensimmäinen helposti leviävään hevostautiin keskittyvä valmiusharjoitus. 

Lue lisää

Usein kysyttyä pernarutosta

Evira on tehnyt eläinlääkäreille suunnatun tarpeelliseksi koetun selkeän ohjeistuksen siitä, miten toimia, kun epäilee pernaruttoa eläimellä. 

Lue lisää

Termit tutuksi  tunnetko jo metafylaksian?

Eläinlääkkeen myyntiluvassa mikrobilääke on yleensä hyväksytty käytettäväksi tiettyjen bakteerien aiheuttamien infektiosairauksien hoitoon. Joillakin tuotantoeläinten valmisteilla käyttöaiheena on hoidon lisäksi ennaltaehkäisy. ’Hoito’ ja ’ennaltaehkäisy’ ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa, eikä ennaltaehkäisy ole mikrobilääkkeen itsenäinen käyttöaihe. 

Lue lisää

Osaatko määrätä lääkerehua?

Evira on selvittänyt eläinlääkäreiden lääkerehujen määräämiskäytäntöjä. Yleisimmin todettiin puutteita varoaikamerkinnöissä ja määrätyn lääkerehun määrässä. Joissain tapauksissa oli käytetty vanhaa lääkerehumääräyspohjaa tai jopa tavallista reseptilomaketta. 

Lue lisää

Haittaeläinten merkitys zoonoottisten bakteerien kantajana nauta- ja sikatiloilla

Haittaeläin-hankkeessa tutkitaan yleisimpien ruokamyrkytyksiä aiheuttavien bakteerien esiintyvyyttä maatilojen haittaeläinten suolistossa, sekä näiden bakteerien vastustuskykyä antibiooteille. Hankkeessa selvitetään, voivatko maatilaympäristön piennisäkkäät kantaa zoonoottisia taudinaiheuttajabakteereita tiloille, ja minkälainen riski on sille, että bakteerit leviävät tilan sisällä (tilan sisäinen bioturvallisuus). 

Lue lisää

Päivitä tietosi eläinlääkärirekisteriin

Olethan päivittänyt tietosi eläinlääkärirekisteriin? Palvelun käyttäminen edellyttää, että sinulla on suomalainen henkilötunnus ja sinulle on myönnetty eläinlääkärin ammatinharjoittamisoikeus Suomessa.

Lue lisää

Aihealueet: