Saparo-uutiskirje eläinlääkäreille 6/2017

8.12.2017

Tarttuvaa lohikalojen IHN-virusta löytyi Suomesta ensi kertaa

Pohjois-Pohjanmaalla Iissä sijaitsevasta merialueen kalanviljelylaitoksesta on löytynyt kirjolohista tarttuvaa IHN-virusta, joka aiheuttaa vertamuodostavan kudoksen kuoliotautia (infectious haematopoietic necrosis). Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun IHN-virusta todetaan Suomessa.

Lue lisää

Evira kampanjoi satamissa afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kampanjoi afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi Helsingin satamissa. Sikoja tappava virustauti on levinnyt hälyttävästi lähialueillamme, ja sitä esiintyy Baltian maissa jo laajasti villisioissa. Suomeen levitessään afrikkalainen sikarutto aiheuttaisi mittavat tappiot sikatiloille ja koko lihateollisuudelle eläinten hävittämisen, tilojen saneerauksen ja kansainvälisen kaupan pysähtymisen vuoksi.

Lue lisää

Selvitys CWD:n esiintymisestä Suomessa käynnistyy

Suomi osallistuu vuosina 2018–2020 hirvieläinten näivetystaudin (chronic wasting disease, CWD) seurantaohjelmaan. Eviran ohjeet seurannan käytännön toteuttamisesta on jaettu aluehallintovirastoille, poronhoitoalueen kunnaneläinlääkäreille, hirvieläimiä teurastavien teurastamojen tarkastuseläinlääkäreille, paliskunnille, valituille riistanhoitoyhdistyksille ja hirvieläimiä pitäville tarhoille.

Lue lisää

Lintuinfluenssaa edelleen Euroopassa - siipikarjan ulkonapitokielto voimassa taas keväällä

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut uuden asetuksen, joka palauttaa siipikarjan ulkonapitokiellon takaisin keväisin voimassa olevaan ulkonapitokieltoon. Korkeapatogeenista lintuinfluenssa H5N8 esiintyy edelleen Euroopassa.

Lue lisää

Lehmien umpeenpano – muistathan hallitun mikrobilääkkeiden käytön

Lypsylehmien umpeenpanon hoitokäytännöt ovat viime aikoina herättäneet keskustelua: milloin laitetaan umpeenpanotuubit koko karjalle ja milloin on käytettävä muuta kuin penisilliiniä sisältävää tuubia. Eläinlääkärin tulee noudattaa lääkityspäätöstä tehdessään ja lääkettä valitessaan voimassa olevaa lainsäädäntöä ja mikrobilääkkeiden käyttösuosituksia. 

Lue lisää

Lääkitsemisen ajankohtaisasioita

Eläinten lääkitsemiseen liittyviä ajankohtaisia asioita kootaan – kun muistetaan – muistilistaksi evira.fi-sivuille.

Lue lisää

Evira mukana Eläinlääkäripäivillä

Tervetuloa kuuntelemaan asiantuntijoita ja Eviran näyttelyosastolle Eläinlääkäripäiville 13.–15.12.2017! Eläinlääkäripäivien yleisteema on tänä vuonna eläinten hyvinvointi ja eläinsuojelu. 

Lue lisää

Tilaa Saparo-uutiskirje eläinlääkäreille.

Aihealueet: