Saparo-uutiskirje eläinlääkäreille, helmikuu 2017

15.2.2017

Saparo ilmestyy jatkossa tiheämmin

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran eläinlääkäreille toimittama Saparo-uutiskirje ilmestyy jatkossa tiheämmin. Samalla Saparon ruotsinnoksesta luovutaan ruotsinkielisen uutiskirjeen tilaajamäärän vähyyden vuoksi.

Lue lisää

Lintuinfluenssaa löytyi merikotkasta Eurajoella

Eurajoella, Satakunnassa on varmistunut Suomen 14. lintuinfluenssatapaus. Kuolleena löydetystä merikotkasta todettiin korkeapatogeeninen eli korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle aiheuttava H5N8-tyypin lintuinfluenssa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira arvioi jatkossa tapauskohtaisesti, perustetaanko rajoitusvyöhyke luonnonvaraisissa linnuissa todetun korkeapatogeenisen lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi.

Lue lisää

Mikrobilääkeresistenssi tapetilla

Mikrobilääkeresistenssi on nostettu ilmaston lämpenemisen ja terrorismin rinnalle maailmanlaajuisena uhkana. Kansainvälisesti vaaditaan pikaisia toimia resistenssikehityksen hidastamiseksi ja mikrobilääkkeiden tehon säilyttämiseksi. Pessimistisemmät tahot arvelevat, että maailma siirtyy pian mikrobilääkkeiden jälkeiseen aikaan. 

Lue lisää

Lintuklamydia voi tarttua linnusta ihmiseen

Talviaikaan ruokintapaikkojen läheisyydestä kuolleena löytyneistä linnuista todetaan Suomessa vuosittain muutamia lintuklamydiainfektioita. Lintuklamydian eli psittakoosin aiheuttaa villeissä ja kesylinnuissa esiintyvä solunsisäinen bakteeri Chlamydophila psittaci. Se voi tarttua linnusta ihmiseen ja pahimmillaan aiheuttaa vakavan keuhkokuumeen.

Lue lisää

Sinkkioksidi on tarkoitettu käytettäväksi vain lääkerehuna

Sinkkioksidi on ongelmallinen lääke. Sen käytöllä voidaan ennaltaehkäistä porsaiden vieroitusripulia, mutta sinkki kertyy maaperään ja on suurina pitoisuuksina toksista kasveille. Lisäksi sinkkiresistenssi kulkee käsi kädessä ainakin metisilliiniresistenssin kanssa. Sen käytön oletetaan lisäävän MRSA-bakteerin esiintymistä.

Lue lisää

Haavavoidetta muuhun kuin ihohaavaan – mitä eläinlääkärin pidettävä mielessä

Kekseliäät ihmiset miettivät mahdollisuuksia kokeilla erilaisia tuotteita uusiin käyttötarkoituksiin. Ainakin Eviraan kyselyitä tulee silloin tällöin siitä, voiko tuotantoeläimelle käyttää esim. vapaakaupan haavavoidetta utareensisäisesti utaretulehduksessa. 

Lue lisää

Ilmoittaudu Kalaterveyspäivään

Eviran ja Suomen Kalankasvattajaliiton Kalaterveyspäivä järjestetään 23.3. Turussa, Kylpylähotelli Caribiassa.

Lue lisää

Ajankohtaista eläinten terveydestä ja lääkityksestä

Eviran Ajankohtaista eläinten terveydestä ja lääkityksestä -koulutuspäivä järjestetään tänä vuonna 18.5. 

Lue lisää

Päivitä tietosi eläinlääkärirekisteriin

Nyt voit tallentaa tiedot itse sähköistä asiointipalvelua käyttäen. Palvelun käyttäminen edellyttää, että sinulla on suomalainen henkilötunnus ja sinulle on myönnetty eläinlääkärin ammatinharjoittamisoikeus Suomessa.

Lue lisää 

 

Tilaa Saparo-uutiskirje eläinlääkäreille.

Aihealueet: