Saparo-uutiskirje eläinlääkäreille 2/2018

12.4.2018

Korkeapatogeenista lintuinfluenssaa merikotkalla Paraisilla

Varsinais-Suomesta on löytynyt kevättalven ensimmäinen lintuinfluenssatapaus. Paraisten Sydmossa huonokuntoisena kiinniotetulla merikotkalla on todettu korkeapatogeeninen H5N6-tyypin lintuinfluenssa. Viimeksi korkeapatogeenista lintuinfluenssaa todettiin Suomessa kesällä 2017.

Lue lisää

Luomueläinten ruokinta ja lääkintä

Koska eläinlääkäriä tarvitaan myös luomueläintiloilla, on hyvä olla selvillä luomun tuotantoehdoista. Luomussa on eläimille syötettävä luomurehua. Joskus terveyden ylläpitoon tarvitaan täydennys- tai dieettirehuja. Evira on muuttanut ohjeistustaan poikimahalvauksen, laidunhalvauksen ja ketoosin hoitoon tarkoitetuista täydennys- tai dieettirehuista, joissa on pääainesosina kalsiumpropionaatia, kalsiumkloridia tai propyleeniglykolia. Nyt käyttö sallitaan ilman, että sitä lasketaan hoitokerraksi. Eläinlääkärin on sisällytettävä käytettävistä valmisteista tiedot tilan luomusuunnitelmaan.

Lue lisää

Komissio julkaisi koosteen resistenssin torjunnan hyvistä käytännöistä

EU:n komissio aloitti vuonna 2016 tiedonkeräyskäynnit jäsenmaihin kootakseen hyviä käytäntöjä hallitusta mikrobilääkekäytöstä ja resistenssin torjunnasta eläinlääkinnässä. Lisäksi kyselyllä kerättiin tietoja eri organisaatioilta ja viranomaisilta EU-/ETA-maista ja Sveitsistä. Suomesta komission kyselyyn oli vastattu aktiivisesti.

Lue lisää

EU kyselee kuluttajien käsityksiä mikrobilääkeresistenssistä

EU:n elintarviketurvallisuusvirasto EFSA:n toimeksiaannosta on julkaistu kysely kuluttajien näkemyksistä mikrobilääkeresistenssistä. Kysely on tehty vain englanniksi.

Lue lisää

 

Tilaa Saparo-uutiskirje eläinlääkäreille.

Aihealueet: