Saparo-uutiskirje eläinlääkäreille 5/2018

26.10.2018

Afrikkalaista sikaruttoa Belgiassa

Afrikkalainen sikarutto on levinnyt Länsi-Eurooppaan. Tauti todettiin Belgiassa villisioissa syyskuussa. Ensimmäisenä tauti todettiin 9.9. kuolleena löytyneistä kolmesta täysikasvuisesta villisiasta. 

Lue lisää 

Uudet esitteet kertovat matkailijoiden elintarvikerajoituksista

Evira on julkaissut ohjeita matkailijoille elintarvikkeiden yksityisen tuonnin rajoituksista. Ohjeiden avulla pyritään ehkäisemään afrikkalaisen sikaruton ja muiden eläintautien leviämistä matkailijoiden tuomien ruokien ja eväiden mukana. 

Lue lisää 

Ruokavirasto aloittaa toimintansa 1.1.2019

Ruokavirasto aloittaa toimintansa 1.1.2019, kun Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto sekä osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta yhdistetään uudeksi Ruokavirastoksi.

Lue lisää

Fluorokinolonien käytön valvontaprojekti käynnistyy

Evira aloittaa tehostetun eläinlääkäreiden fluorokinolonien käytön seurannan. Seurantaprojekti aloitetaan vuonna 2020, jolloin se perustuu vuonna 2019 lääketukkukaupoilta tehtyihin ostoihin, joten ehdit vielä tarkistaa omat lääkityskäytäntösi.

Lue lisää

DEA-apuainetta sisältävien trimetopriimi-sulfonamidi- ja fluniksiinimeglumiini-injektiovalmisteiden käyttö jatkuu toistaiseksi normaalisti

Eläinlääkärit voivat hankkia DEA-apuainetta sisältäviä trimetopriimi-sulfonamidi- ja fluniksiinimeglumiini-injektiovalmisteita normaalisti tukkuliikkeistä niin kauan kuin valmisteita on maassa varastossa. Samoin valmisteita voi toistaiseksi käyttää tuotantoeläimille valmisteyhteenvedon ehtojen mukaisesti.

Lue lisää

Muista scrapie-näytteenotto myös keräilyalueen ulkopuolella!

Raatokeräilyalueen ulkopuolinen scrapie-näytteenotto on onnistunut vain osittain tämän vuoden aikana. Evira toivoo Pohjois-Suomen ja Lapin aluehallintoviraston sekä Ahvenanmaan maakuntahallituksen alueiden kunnaneläinlääkäreiden muistuttavan tilallisia pakollisesta näytteenotosta.

Lue lisää

Lääkitsemisasiat terveydenhuoltokäynnillä – eläinlääkäri, löysitkö jo uudet esitteet?

Terveydenhuoltokäynnillä on välillä hyvä käydä lävitse perusasioita. Evira on tehnyt esitteet tuotantoeläinten lääkitsemisestä ja lääkekirjanpidosta. 

Lue lisää

Evira mukana Eläinlääkäripäivillä

Tervetuloa kuuntelemaan asiantuntijoita ja Eviran näyttelyosastolle Eläinlääkäripäiville 28.-30.11.2018.

Lue lisää

Ajankohtaista eläinten terveydestä ja lääkitsemisestä – tutustu päivän materiaaleihin

Koulutuspäivässä käsiteltiin lukuisia eri aiheita. Kertaa, mitä opit, jos olit paikalla. Jos et tilaisuuteen päässyt, esitykset ovat käytettävissä itseopiskeluun. Löydät koulutuspäivän materiaalit Eviran verkkosivuilta

Hevosten lääkitysopas päivitetään – mitä oppaassa tulisi olla?

Hevosten lääkitysoppaasta on tekeillä uusi, päivitetty versio. Luonnosta voi kommentoida 30.11.2018 asti. 

Lue lisää

Tuotantoeläimille hyväksytyt lääkevalmisteet

Tuotantoeläimille hyväksyttyjen lääkevalmisteiden listaa on päivitetty lokakuun lopulla. 

Lue lisää

Mikrobilääkkeiden hallittu käyttö on sekä potilaan että lääkärin etu – kaikki mukaan mikrobilääkeresistenssin torjuntatalkoisiin

Lue THL:n blogi

Aihealueet: