Lemmikkikanilla ihmisen virustauti

20.6.2016

Evirassa tehdyssä tutkimuksessa todettiin Herpes simplex -virukselle tyypillinen aivotulehdus aikuisella lemmikkikanilla.

Herpes simplex on ihmisellä esiintyvä virus, joka aiheuttaa tavallisimmin yskänrokon eli huuliherpeksen. Virus siirtyy lähikosketuksessa ja tarttuu etenkin silloin, kun ihmisellä on näkyvä rakkula tai rupi. Virus säilyy piilevänä hermotumakkeessa ja voi aktivoitua vilustumisen tai muun syyn seurauksena. Kanien tartunnan lähde on tavallisesti virusta erittävä ihminen, joka on niihin läheisessä kontaktissa.

Kaneilla taudin oireet liittyvät viruksen aiheuttamaan aivotulehdukseen.

Tutkittu kani lopetti syömisen ja kiersi kehää. Se ei halunnut liikkua ja sillä oli vaikeuksia niellä. Lisäksi sen hengitys oli tihentynyt ja se aivasteli. Kaneilla voi myös esiintyä kouristuskohtauksia, voimakasta syljen eritystä ja ne voivat sokeutua. Toissijaiset bakteeritartunnat ovat tyypillisiä ja niihin voi liittyä silmän sidekalvon ja hengitysteiden tulehdus. Ruumiinavauksessa kanilla todettiin muutoksia ainoastaan aivoissa, mikä on tyypillistä kanin Herpes simplex -virustartunnassa.

On hyvä pitää mielessä, että ihminen voi tartuttaa sairautensa myös eläimeen.

Huuliherpes on yksi tällaisista taudeista. Tautia todetaan lemmikkikaneilla harvoin, mutta se johtaa aina eläimen kuolemaan. Tartunta voi kaneillakin olla oireeton ja aktivoitua stressin seurauksena. Paras keino suojata lemmikki tartunnalta on välttää lähikontaktia silloin kun itsellä on huuliherpeksen aiheuttamia oireita.

 

Aihealueet: