Lintuinfluenssaviruksen toteamiseksi luonnonvaraisten lintujen näytteet Eviran Helsingin toimipaikkaan

25.11.2016

Lintuinfluenssaa on epäiltävä, jos useita luonnonvaraisia lintuja löydetään kuolleina tai siipikarjatilalla on lintuinfluenssan oireita. Tällöin on viipymättä otettava yhteyttä kunnaneläinlääkäriin tai läänineläinlääkäriin.

Kunnaneläinlääkäri tai läänineläinlääkäri arvioi onko kyseessä epäily lintuinfluenssasta. Virkaeläinlääkäri ohjeistaa myös kuolleiden lintujen hävittämisestä silloin, kun kaikkia lintuja ei ole tarve lähettää tutkittavaksi.

Näytteitä joukkokuolemista

Yleensä joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena viisi tai useampi joutsen tai vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua.

Kuolleiden lintujen löytöpaikka ja sen koordinaatit otettava talteen esimerkiksi puhelimella.

Lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Virkaeläinlääkäri huolehtii tarvittavien näytteiden lähettämisestä Eviran Helsingin toimipaikkaan.

Kuolleisiin lintuihin ei saa koskea

Vaikka lintuinfluenssan tarttumisriski ihmiseen on hyvin pieni, ei kuolleisiin lintuihin silti saa koskea. Jos koskettaminen on jo tapahtunut, on kädet pestävä hyvin vedellä ja saippualla sekä desinfioitava alkoholipohjaisella käsidesillä.

Eviran tiedote 24.11.2016

Lisätietoja lintuinfluenssasta

Lisätietoja:
lintuinfluenssan vastustus:
ylitarkastaja Tiia Tuupanen, p. 040 489 3348
lintuinfluenssan tutkimukset:
erikoistutkija Niina Tammiranta, p. 040 489 3377
erikoistutkija Minna Nylund, p. 040 489 3393
erikoistutkija Marja Isomursu, p. 040 512 1248  

Aihealueet: