Muista heisimatolääkitys, jos koirasi liikkuu vapaasti luonnossa

31.10.2016

Suomessa tavataan hirviekinokokkia, joka ei aiheuta oireita pääisäntäeläimilleen sudelle ja koiralle. Väli-isäntinä toimivissa hirvieläimissä ja ihmisessä loinen voi aiheuttaa ekinokokkoositaudin, jossa ekinokokit muodostavat elimiin, yleensä maksaan ja keuhkoihin, toukkia sisältäviä nesteen täyttämiä rakkuloita, jotka syrjäyttävät toimivaa kudosta. Koira saa tartunnan, mikäli se syö rakkuloita sisältäviä elimiä ja se voi levittää tartunnan myös ihmiseen. Tartunta on Suomessa harvinainen, mutta viime vuonna on todettu lemmikkikoirasta saatu tartunta lapsella.

Koira voi levittää taudin ihmiseen esimerkiksi turkkiinsa tarttuneiden loismunien välityksellä. Tartunnan mahdollisuutta voidaan vähentää kahdella tapaa: estämällä koiran tartunta ja lääkitsemällä koira mahdollisen tartunnan jälkeen. Kaadettujen hirvien keuhkot tulisi hävittää niin, etteivät luonnoneläimet ja koirat pääse niitä syömään ja koirille ei pidä syöttää raakoja hirvieläinten sisäelimiä, etenkään keuhkoja.

Metsästyskoirat ja luonnossa vapaasti liikkuvat koirat on syytä lääkitä säännöllisesti heisimatoja vastaan pratsikvantelia tai epsiprantelia sisältävillä valmisteilla metsästyskauden lopuksi. Jos koiranomistaja arvioi koiransa altistumisen poikkeuksellisen korkeaksi, koira voi olla syytä lääkitä 28 vrk:n välein. Viimeinen loislääkitys on hyvä tehdä metsästyskauden loputtua. Lääkitys tehoaa myös Mesocestoides-heisimatoon, joka on tavallisin koiralla esiintyvistä heisimadoista Suomessa.

Lue lisää ekinokokeista

Aihealueet: