Pernaruttoepidemiat Etelä-Ruotsissa ja Venäjällä

11.8.2016

Ruotsin Itä-Götanmaalla on heinä-elokuussa todettu useita erillisiä pernaruttotapauksia, jossa on kuollut useita lihanautoja, lammas, hevonen ja hirvi. Epidemian syynä ovat todennäköisesti rankkasateet, jotka ovat nostaneet maaperässä itiömuodossa hyvin säilyvän Bacillus anthracis –bakteerin pintaan, josta se on kulkeutunut laiduntavien eläinten ja hirven syömään ravintoon.

Laiduntavat eläimet on siirretty pois tautialueilta ja epidemian rajoittamiseksi on alueella aloitettu nautojen, lampaiden ja vuohien rokottaminen pernaruttoa vastaan. Suurimmassa riskissä olleet hevoset saavat antibioottilääkityksen. Saastuneiksi arvioidut alueet on eristetty ja ne saneerataan. Alueella on todettu pernaruttoa aiemmin 1920-1940-luvuilla.

Länsi-Siperiassa Jamalin Nenetsian autonomisella alueella on todettu laaja pernaruttoepidemia heinäkuun alussa. Tällä ikirouta-alueella elää poronhoitoa harjoittavia alkuperäiskansoihin kuuluvia nenetsejä. Alueella on kuollut yli 2300 poroa pernaruttoon ja tiedotusvälineistä saadun epävirallisen tiedon mukaan ainakin 13 ihmistä on joutunut sairaalahoitoon taudin takia.

Alueella on ollut nyt poikkeuksellinen helle, ja pidetään mahdollisena, että nämä olosuhteet ovat edesauttaneet ikiroudan sulamista ja pernaruton leviämistä siihen kuolleiden hautaamattomien eläinten ruhojen sekä saastuneen maaperän välityksellä. Alueella on aloitettu viranomaistoimet: alue on karanteenissa, poronkasvattajien evakuointi on meneillään ja poroja ja lehtitietojen mukaan myös ihmisiä rokotetaan pernaruttoa vastaan. Suunnitteilla on suuri tautiin kuolleiden poronruhojen hautausmaa, joka desinfioidaan ja aidataan ja asetetaan laiduntamiskieltoon 25 vuodeksi.

Lue lisää:

Pernarutosta eläimillä 

Lisätietoja:

Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Sirpa Kiviruusu p. 0400 920 503

Erikoistutkija Kirsti Pelkola p. 040 489 3385

Aihealueet: