Useita Cryptosporidium-tartuntoja Pohjanmaalla

15.9.2016

Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto on tiedottanut Cryptosporidium-alkueläimen aiheuttamasta epidemiasta ihmisillä. Myös Ilmajoen ja Kurikan alueella useita henkilöitä on sairastunut vesiripuliin, joissa taudin aiheuttajaksi on paljastunut Cryptosporidium parvum -laji.

THL:n tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu helmi-syyskuun aikana 29 Cryptosporidium-tartuntaa Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan sekä Vaasan sairaanhoitopiireistä. Vuonna 2015 alueella todettiin vain kuusi Cryptosporidium-tartuntaa. Viime vuosina Suomessa on todettu 20 - 30 tapausta vuodessa.

Cryptosporidium parvum on yleinen ripulin aiheuttaja 1 - 2 viikon ikäisillä vasikoilla. Ihminen voi saada tartunnan ripulia sairastavasta vasikasta tai ihmisestä. Tartunnan voi myös saada ulosteella saastuneesta elintarvikkeesta tai juomavedestä.

Tartunnanlähteitä kartoitetaan Pohjanmaan sairaanhoitopiirien, Eviran sekä THL:n yhteistyönä. Evira tutkii vasikkaripulinäytteistä kryptosporidit ja seuraa C. parvum -tartunnan esiintymistä nautatiloilla.

Lue lisää:

Mikä on cryptosporidium? (THL)

Pietarsaaren sosiaali- ja terveysviraston alueella on laaja cryptosporidium-epidemia (Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto)

Käsihygienia vasikoitakäsiteltäessä (Jalasjärven, Ilmajoen kuntien ja Kurikan kaupungin peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä)

Kryptosporidioosi (Zoonoosikeskus)

Cryptosporidium parvum eläimillä (Evira)

Aihealueet: