Villikaniineja tappanut RHD-viruksen aiheuttama tauti todettu lemmikkikaniinissa

8.7.2016

Itsestään kuolleella helsinkiläisellä lemmikkikaniinilla on todettu RHD-viruksen aiheuttama tauti. Kaniini oli sairastanut noin viikon ajan ja sen oireet eivät selvästi viitanneet äkilliseen virustautiin. Kaniinilla todettu viruskanta on samaa RHDV2-tyyppiä, joka on aiheuttanut kuolleisuutta villikaniineissa. Kuollut kaniini oli sekä ulkoillut että saanut sisäruokintaan tuoretta ruohoa alueella, jolla oli todettu kuolleita villikaniineja. Kaniinilla ei ole ollut kontaktia muihin lemmikkikaniineihin.

Villikaniineille kehittyy aikaa myöten taudilta suojaava laumaimmuniteetti. Virus kiertää luonnonpopulaatiossa ensialtistuksen jälkeen oireettomien virusta kantavien kaniinien mukana ja säilyy erittäin hyvin ympäristössä. Lemmikkikaniineille ei kehity vastustuskykyä RHD-virukselle, koska altistus on vähäistä ja satunnaista. Taudin torjunta perustuu virusaltistuksen välttämiseen sekä rokottamiseen.

Suomessa ei ole tällä hetkellä saatavilla kaniineille tarkoitettua rokotetta. Evira suosittelee, että lemmikkikaniinien ulkoiluttamista ja ruokkimista luonnosta haetulla ravinnolla vältetään villikaniinien esiintymisalueilla.

Lue lisää: 

 

Aihealueet: