Afrikkalaista sikaruttoa ensi kertaa Romaniassa

2.8.2017

Afrikkalaista sikaruttoa (ASF) on todettu Romaniassa lähellä Unkarin ja Ukrainan rajaa Satu-Maren alueella 31.7.2017. Tämä on ensimmäinen kerta kun ASF todettiin Romaniassa. Kyseessä on pieni neljän sian kotitarvesikala. Tilalla heräsi epäily taudista oirekuvan perusteella ja tilalta lähetettiin kuollut sika avaukseen jo samana iltana. Seuraavana päivänä kuoli toinen sika ja kaksi jäljellä olevaa lopetettiin. Tilan ympärille on perustettu rajoitusvyöhykkeet. Taudin alkuperää selvitetään.

Tšekeissä todettiin ensimmäinen ASF-tapaus 27.6.2017 villisioissa. Tähän mennessä ASF-tartuntoja on raportoitu villisioista kaikkiaan 75 tapausta. Kaikki tapaukset on todettu samalla alueella lähellä Slovakian vastaista rajaa.

Puolassa ja Baltian maissa on esiintynyt runsaasti afrikkalaista sikaruttoa tänä vuonna. Sekä Virossa, Latviassa että Liettuassa on raportoitu yli 500 villisikatartuntaa. Sen lisäksi Virossa on kesällä todettu ASF-tartunta kahdessa isossa tuotantosikalassa. Pärnumaalla jouduttiin lopettamaan yli 3400 sikaa ja Saarenmaalla yli 3200 sikaa. Heinäkuussa tauti todettiin Kaakkois-Latviassa Daugavpilsin alueella yli 6000 sian tuotantosikalassa ja Liettuassa Jonavan alueella jouduttiin tartunnan takia lopettamaan heinäkuussa tuotantosikalan 24 000 sikaa.

Lisätietoa afrikkalaisesta sikarutosta:
https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siat/afrikkalainen-sikarutto/

Aihealueet: