Laulujoutsenella lintuinfluenssaa Sastamalassa

22.6.2017

Sastamalasta, Pirkanmaalta löytyneestä laulujoutsenesta on todettu korkeapatogeeninen eli korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle aiheuttava H5-tyypin lintuinfluenssa. Taudin torjumiseksi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa huolehtimaan siipikarjan tautisuojauksesta ja ilmoittamaan epäilyttävistä oireista kunnaneläinlääkärille.

Huonokuntoinen laulujoutsen löytyi Sastamalasta taajama-alueelta toukokuun lopulla. Lintu jouduttiin lopettamaan ja se lähetettiin Eviraan tutkittavaksi.

Kyseessä on 17. Suomessa varmistunut lintuinfluenssatapaus. Siipikarjatartunnoilta on Suomessa toistaiseksi onnistuttu välttymään, ja tautia on tähän mennessä todettu vain luonnonvaraisissa linnuissa ja Maarianhaminassa sijaitsevassa lintutarhassa.

Siipikarjan ulkonapitokielto päättyi toukokuun lopussa, mutta Evira suosittelee, että siipikarja pidetään sisällä tai muulla tavoin pyritään estämään suorat ja epäsuorat kontaktit luonnonvaraisiin lintuihin.

Eläinsuojiin mentäessä ja sieltä poistuttaessa jalkineet ja vaatteet pitää vaihtaa ja kädet pestä huolellisesti, sillä linnut levittävät tautia myös eritteissään. Lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa viipymättä kunnaneläinlääkärille.

Lue lisää: 

Lintuinfluenssa Suomessa
Pitopaikan suojaaminen eläintaudeilta

Aihealueet: