Kissojen neurologiset sairaudet

Neurologinen sairaus vaikuttaa pääasiassa hermostoon, joka jaetaan keskushermostoon ja ääreishermostoon. Neurologinen sairaus voi sijaita joko keskushermostossa (aivo- ja selkäydinsairaudet) tai ääreishermostossa (lihas- ja hermojuurtensairaudet).

Yleisimmät oireet neurologisissa sairauksissa

Hermostolliset sairaudet voivat johtua esimerkiksi tulehduksesta tai fyysisestä vammasta. Hermostoon liittyvät sairaudet ja niiden oireet ovat monimuotoisia. Halvaantumiset ja kohtaukset ovat yleisimpiä neurologisia sairauksia. Neurologiseen sairauteen viittaavat selkäkipu, ontuminen, tasapaino-ongelmat, epänormaali koordinaatio ja heikko fyysinen suoritus. Myös käyttäytymismuutokset ja aistien häiriöt (tasapaino-, näkö- ja kuulohäiriöt) ovat mahdollisia.

Neurologisessa perustutkimuksessa kiinnitetään ensin huomiota kissan käyttäytymiseen ja psyykkiseen mielentilaan. Sen jälkeen testataan liikeradat, asentotunto, tuntoaisti, selkähermojen refleksit ja aivohermojen toiminta. Jatkotutkimuksiin kuuluvat muun muassa veri- ja virtsanäyteanalyysit sekä röntgen- ja CT- eli tietokonetomografiakuvaukset.