Mehiläisten sairaudet

Suomessa mehiläisten tärkeimpiä tauteja ovat varroapunkki ja sen levittämät virustaudit sekä Paenibacillus larvae -bakteerin aiheuttama esikotelomätä. Laboratorioon lähetettävistä näytteistä suurin osa tulee tutkittavaksi esikotelomädän varalta. Vuonna 2016 esikotelomätätutkimukseen lähetettiin 1731 hunajanäytettä 197 tarhaajalta. Esikotelomätätutkimukset muuttuivat maksullisiksi 2015, mistä johtuen 2014 näytteitä lähetettiin poikkeuksellisen paljon. Tämän jälkeen näytteitä lähettäneiden tarhaajien määrä on palannut vuoden 2013 tasolle. Vuoden 2016 näytteistä 8 %:ssa (tarhaajista 21 %) todettiin P. larvae. Kliininen esikotelomätä todettiin yhdellä tarhalla Uudellamaalla ja yhdellä tarhalla Pirkanmaalla. Aiempiin vuosiin verrattuna positiivisten näytteiden osuus oli matala. Näytteistä on vuosina 2006 - 2016 ollut positiivisia 10 - 30 %.

Kuva 2. Esikotelomätätutkimuksiin hunajanäytteitä lähettäneet tarhaajat 2007 - 2016.

 

Varroa destructor -punkkia tutkittiin Ahvenanmaalla 71 pesästä. Ahvenanmaa todettiin edelleen varroavapaaksi alueeksi. Manner-Suomessa punkkia esiintyy runsaasti, mutta näytteitä ei yleensä tutkita laboratoriossa.  

Varroatorjuntojen myötä sisuspunkki Acarapis woodi on harvinaistunut koko Euroopassa, Suomessa sitä tavataan edelleen satunnaisesti. Vuonna 2016 sisuspunkki todettiin yhdellä tarhalla Itä-Suomessa.

Eurooppalaista toukkamätää todetaan yleensä muutamalla tarhalla vuodessa. Vuonna 2016 tutkituista näytteistä toukkamätää aiheuttavaa Melissococcus plutonius -bakteeria ei todettu.

Noseman varalta tutkittiin 2016 yhteensä 16 näytettä, joista kahdeksassa todettiin nosemaitiöitä. Nosema apis ja N. ceranae -loisia esiintyy Suomessa yleisesti, mutta ne aiheuttavat harvoin vakavaa tautia.

Pienen pesäkuoriaisen (Aethina tumida) varalta Eviraan voi lähettää mehiläistarhoilta löytyneitä kuoriaisia tai toukkia tunnistettavaksi. Vuonna 2016 tunnistettavia kuoriaisia oli kolme. Pientä pesäkuoriaista ei ole todettu Suomessa.

Lisää aiheesta palvelussamme

Lisää aiheesta muualla verkossa