Tautitilanne EU:ssa ja lähialueillamme

Tuoreet eläintautitilanteiden päivitykset ovat Ajankohtaista eläintaudeista -sivulla.

4.7.2014 Uusia tautitapauksia Ruotsissa

Ruotsin viranomaiset tiedottivat kolmannesta Newcastlen taudin tapauksesta siipikarjalla Itä-Götanmaalla. Taudin torjuntaan tähtäävät toimenpiteet ovat käynnissä ja tartunnan saaneiden pitopaikkojen ympärille on perustettu EU-lainsäädännön edellyttämät rajoitusvyöhykkeet. Taudin alkuperästä ei ole toistaiseksi tietoa.

19.6.2014 Newcastlen tautia todettu munintakanoilla Ruotsissa

Newcastlen tautia on todettu yhdellä munintakantilalla Ruotsissa, Itä-Götanmaan maakunnassa. Tilalla on yhteensä 24 000 kanaa. Ruotsin viranomaiset ovat käynnistäneet taudin hävittämiseen tähtäävät toimenpiteet, ja 3 km suojavyöhyke ja 10 km valvontavyöhyke on perustettu tautitapauksen ympärille. Vyöhykkeillä rajoitetaan siipikarjan ja siipikarjasta saatujen tuotteiden kuljetuksia.   

24.3.2011 Loputkin rajoitukset kumottu

Ruotsin viranomaiset ilmoittivat että loputkin newcastlentaudin vuoksi asetetut rajoitukset ovat nyt kumottu, myös Enköping alueelta. Päätös astui voimaan 21.3.2011.

15.3.2011 Rajoituksia purettu Gotlannissa ja Enköpingissä

Ruotsin viranomaisten mukaan tilasaneeraukset ovat onnistuneet hyvin ja suojavyöhyke- sekä valvontavyöhykerajoitukset on voitu purkaa Gotlannissa. Enköpingin alueella on myös purettu suojavyöhykerajoitukset. Jos lisätartuntoja ei esiinny myöskään tällä alueella, voidaan valvontavyöhykerajoitukset myös purkaa piakkoin. Molemmat alueet ovat kuitenkin yhä riskialueita joten siipikarja sekä harrastelinnut on pidettävä sisätiloissa. Ruotsin viranomaiset tiedottavat muutoksista.

11.2.2011 Newcastlen tauti varmistettu Enköpingissä Uppsalan läänissä

Ruotsin viranomaisten mukaan Enköpingin kunnassa Örsundissa on yhdellä munintakanatilalla todettu Newcastlen tautia. Kaikki tilan 14.500 lintua lopetettiin.  Löydetty Paramyxovirus oli tässäkin tapauksessa kyyhkysvariantti PPMV-1.

Ruotsin viranomaisten mukaan siipikarja sekä muut kesylinnut on pidettävä sisätiloissa seuraavissa kunnissa ja lääneissä myös villikyyhkyistä tehtyjen viruslöytöjen vuoksi:Avesta, Borlänge, Enköping, Eskilstuna, Gotlannin lääni, Hedemora, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Säter, Strängnäs, Vadstena, Västmanlandin lääni ja Ödeshög. Määräys on voimassa toistaiseksi, viranomaiset tiedottavat muutoksista tilanteessa.

31.1.2011 Newcastlen tauti varmistettu Gotlannissa Ruotsissa

Ruotsin viranomaisten mukaan munintakanalassa Vängen kunnassa Gotlannissa varmistui Newcastlen tauti. Tilan kaikki 20.000 lintua lopetettiin ja hävitettiin. Virustyypiksi varmistettiin paramyxoviruksen kyyhkysvariantti (PPMV-1), joka aiheuttaa siipikarjan sairastumisen.

Newcastlen tautia esiintyy yleisesti ympäri maailmaa. Suomessa todettiin viimeksi tautia siipikarjatilalla vuonna 2004 ja kyyhkyissä 2008. Suomi ja Ruotsi ovat tällä hetkellä ainoita EU-maita, jotka eivät rokota Newcastle taudin varalta muita kuin kilpakyyhkyjä.