Usein kysyttyä leptospiroosista

Onko leptospiroosin tautitilanne muuttunut Suomessa tai lähialueilla? (12.11.2012)

Vastaus: Evirassa ei ole tietoa, että Suomessa olisi koirilla todettu leptospiroositautia viime aikoina. Eviraan ei ole tänä syksynä tullut koirista näytteitä tutkittavaksi leptospiroosin varalta, joten emme myöskään ole todenneet ko. tautia koirissa. Olemme tutkineet ainoastaan koirien vientitutkimuksena L. canicola- ja Icterohaemorrhagiae - vasta-aineita, eikä niitäkään ole todettu.

Koirille voidaan käyttää rokotetta leptospiroosia vastaan. Rokotetta suositellaan koirille, jotka matkustavat maihin, joissa tartunta on yleinen. Rokotus antaa suojaa kliinistä tautia vastaan, mutta ei estä mahdollista bakteerin kantajuuden kehittymistä. Tartunnan saanut koira voi rokotuksesta huolimatta erittää Leptospira-bakteeria.

Eviraan ei ole tullut tietoja, että lähialueiden tautitilanteessa olisi tapahtunut suuria muutoksia aikaisempaan: jonkinlainen tartuntariski on aina olemassa eikä rokottaminen poista sitä kokonaan. Lemmikkien kanssa matkustavien on syytä olla suoraan yhteydessä esim. näyttelyn järjestäjään, joka osaa kertoa, onko maassa sellainen tautitilanne, että matkustaminen lemmikin kanssa on mahdollista.

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME