Ilmoita havaintosi kuolleesta villieläimestä

Evira tutkii Oulun toimipaikassa luonnoneläinnäytteitä eläintautien varalta kaikkialta Suomesta. Kokonaisen, vasta kuolleen eläimen tai sen elimiä voi kuka tahansa lähettää maksuttomaan tutkimukseen Matkahuollon kautta. Näytteen lähettäjä saa kirjallisen tiedon tutkimustuloksista postissa kotiinsa, kunhan muistaa laittaa pakettiin mukaan lähetteen yhteystietoineen.

Jos näytteiden lähettäminen ei jostain syystä ole mahdollista (eläin on liian iso, sijainti hankala, ruho pitkälle mädäntynyt tms.), voi alla olevan sähköisen lomakkeen avulla lähettää havainnon villieläimen kuolemasta.

Erityisesti ilmoitukset joukkokuolemista (useita eläimiä kuollut lyhyen ajan sisällä samassa paikassa) tai oudosti käyttäytyneiden eläinten kuolemista ovat eläintautitutkimusten kannalta kiinnostavia. Yksittäisetkin kuolintapaukset voivat olla tärkeitä seurannalle, jos ne voidaan yhdistää muiden havaitsemiin samankaltaisiin tapahtumiin.

Kuolleena löydetyistä luonnonvaraisista villisioista ja lunnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tulee ilmoittaa viipymättä alueen kunnaneläinlääkärille. Kuolleena löydetyt villisiat toimitetaan tutkittavaksi Helsingin toimipaikkaan.

Sähköisen lomakkeen lähettäjään saatetaan ottaa yhteyttä, jos kaivataan lisätietoja ilmoitetusta tapauksesta.

Ilmoita havaintosi -lomake

 

Aiheet: