Hevosen bakteriologinen ripulitutkimuspaketti

Näyte

Ulostenäyte otetaan peräsuolesta tai välittömästi ulostamisen jälkeen. Näytettä on hyvä olla reilusti. Näyte laitetaan puhtaaseen muovipussiin tai purkkiin mahdollisimman ilmatiiviisti. Näyte jäähdytetään ja lähetetään välittömästi. Näytteet on hyvä ottaa ennen mahdollista lääkitystä antibiootilla, mutta mikäli eläimiä on jo lääkitty, tulee lääkityksestä mainita lähetteessä.

Epäiltäessä antibioottiripulia on näytteet Clostridium difficilen varalta lähetettävä kaupallisessa anaerobeille bakteereille tarkoitetussa kuljetuselatusaineputkessa. Tutkimuspaikka: Evira Seinäjoki.

Epäiltäessä Brachyspira sp. infektiota on näyte otettava peräsuolesta pyyhkäisemällä jäykkävartisella näytteenottopuikolla limakalvon pintaa. Näyte lähetetään kaupallisessa anaerobeille bakteereille tarkoitetussa kuljetuselatusaineputkissa. Kuljetuselatusaineen tulee sisältää hiiltä. Tutkimuspaikka: Evira Seinäjoki.

Tutkimus

Bakteeriviljely salmonellan varalta.

Eläinlääkärin pyynnöstä:
-
Clostridium perfringens -viljely näytteistä, jotka on otettu peräsuolesta ja ovat laboratoriossa 24 h sisällä näytteenotosta
- Rotavirus alle 2 kk ikäisiltä varsoilta
- Lawsonia sp. vieroitetuilta varsoilta (Evira Seinäjoki)
- Brachyspira sp. viljely (Evira Seinäjoki)
- Clostridium difficile -viljely hevosilta, joilla epäillään antibioottiripulia näytteistä, jotka on otettu peräsuolesta ja lähetetty anaerobeille bakteereille tarkoitetussa kuljetuselatusaineputkessa (Evira Seinäjoki)

Lähetys

Näytteiden tulee olla laboratoriossa näytteenottoa seuraavana päivänä, perjantaina ei tule ottaa eikä lähettää näytteitä. Nopeimmat lähetystavat ovat Postin Ovelle-paketti, linja-auto tai henkilökohtainen tuonti. Lämpimänä vuoden aikana suositellaan kylmävaraajan käyttöä.

Lähete

Lähetysosoite

Huom! Näytteet Lawsonia sp., Brachyspirasp. ja C. difficilen varalta lähetysosoite: Evira Seinäjoki.

Evira Helsinki 
Evira, eläintautibakteriologia, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki

Evira Kuopio
- Postin Ovelle-paketti ja tuonti: Evira Kuopio, Neulaniementie 4, 70210 Kuopio
- linja-autorahti: Evira Kuopio, Matkahuolto Kuopio

Evira Oulu
- Postin Ovelle-paketti ja tuonti: Evira Oulu, Elektroniikkatie 5, 90590 Oulu
- linja-autorahti: Evira Oulu, Matkahuolto Oulu

Evira Seinäjoki
- Postin Ovelle-paketti ja tuonti: Evira Seinäjoki, Keskuskatu 23, 60100 Seinäjoki
- linja-autorahti: Evira Seinäjoki, Matkahuolto Seinäjoki

Aiheet: