Näytteenotto- ja lähetysohjeet kalojen tautitutkimuksiin

Evira tutkii kalanäytteitä, mutta kuolleet kalat ovat usein niin pilaantuneita, ettei niistä ole apua kuolinsyyn selvityksessä. Ole aina yhteydessä Eviraan ennen kuin lähetät kuolleen kalan tutkittavaksi.

Viljelty kala

Sairaat kalat näytteeksi mielellään elävänä happipussissa. Suurikokoiset kalat jäitettynä styroxlaatikossa. Ruumiinavauksen löydösten perusteella päätetään jatkotutkimuksista, jotka ovat bakteriologinen, virologinen ja/tai parasitologinen.

Lähete

Luonnonvaraiset kalat

Joukkokalakuolemat johtuvat usein järven olosuhteista. Vesinäytteiden tutkiminen ja olosuhteiden selvitys kuuluu alueellisille ympäristökeskuksille. Joukkokuolematapauksissa ota yhteyttä alueesi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen.

Sairaat ja poikkeavat saaliskalat: Ensin jäähdytys ( +1...+5 astetta), EI PAKASTUSTA! Pakkaukseen mukaan kylmävaraajat tai muovipussissa olevaa jäätä, jos on saatavilla. Kala tai kalanpala kiedotaan märkään voipaperiin. Tämän jälkeen näytteen voi panna muovipussiin.

Ruumiinavauksen löydösten perusteella päätetään jatkotutkimuksista, jotka ovat bakteriologinen, virologinen ja/tai parasitologinen. Tutkimus on ilmainen, mutta siihen ei sisälly vierasainetutkimuksia, jotka ovat maksullisia.

Lähete

Akvaariokalat

Näytteeksi tulisi toimittaa elävä oireileva kala omassa akvaariovedessään. Ruumiinavauksen löydösten perusteella päätetään jatkotutkimuksista.

Lähettäminen

Kaloja tutkitaan Eviran Helsingin, Kuopion ja Oulun toimipaikoissa. Kaikista lähetyksistä tulee ilmoittaa etukäteen kyseisen toimipaikan kalaeläinlääkärille.

  • Evira patologia, Hki, kalaell. p. 050 439 2788
  • Evira Kuopio, kalaell. p. 044 720 1469
  • Evira Oulu, kalaell. p. 040 569 4541

Lähetysosoitteet

Evira Helsinki  
Evira, patologia, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki

Evira Kuopio
- tuonti: Evira Kuopio, Neulaniementie 4
- linja-autorahti: Evira Kuopio, Matkahuolto Kuopio

Evira Oulu
- tuonti: Evira Oulu, Elektroniikkatie 5, 90590 Oulu
- linja-autorahti: Evira Oulu, Matkahuolto Oulu

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME

Aiheet: