Karitsan ja kilin ripuli

Ripuliongelmissa yhden ulostenäytteen tutkiminen ei anna luotettavaa kuvaa tilanteesta. Karitsoiden ja kilien ripulin aiheuttajien tutkimuksissa sovelletaan vasikkaripulien tutkimuspakettia. Tutkimuspaketti sisältää 3–5 ulostenäytteen tutkimuksen.

Näytteet

Hyvä tutkimusnäyte otetaan ripulin alussa, jolloin taudinaiheuttajien määrä ulosteessa on suurimmillaan. Ulostenäytettä tarvitaan noin ruokalusikallinen/eläin. Näytteitä otetaan mahdollisimman monesta eläimestä.

Näytteet on hyvä ottaa ennen mahdollista lääkitystä antibiootilla, mutta mikäli eläimiä on jo lääkitty, tulee lääkityksestä mainita lähetteessä. Näyte otetaan suoraan peräsuolesta tai välittömästi ulostamisen jälkeen tiiviiseen puhtaaseen muovipussiin tai purkkiin. Näyte jäähdytetään ja lähetetään välittömästi. Perjantaina tai viikonloppuna otetut näytteet voidaan säilyttää jääkaappilämpötilassa viikonlopun yli.

Tutkimukset

Ikä

Näyte

Tutkimukset

Alle 1 viikko

3–5 yksilöulostenäytettä

Enterotoksinen E. coli (PCR)
ja herkkyysmääritys

 

 

Rotavirus (ag-ELISA)

 

 

Koronavirus (ag-ELISA)

 

 

Kryptosporidit (värjäys, lajimääritys)

 

 

Salmonella (viljely)

1–5 viikkoa

3–5 yksilöulostenäytettä

Rotavirus (ag-ELISA)

 

 

Koronavirus (ag-ELISA)

 

 

Kryptosporidit (värjäys, lajimääritys)

 

 

Salmonella (viljely)

 

 

Eimeria -kokkidit ja mahasuolistoloisten munat (McMaster, > 3 vkon ikäiset)

yli 5 viikkoa

3–5 yksilöulostenäytettä

Salmonella (viljely)

 

 

Eimeria -kokkidit ja mahasuolistoloisten munat (McMaster)

Lähetys

Näytteen tulisi olla laboratoriossa lähetystä seuraavana päivänä. Nopeimmat lähetystavat ovat Postin Ovelle-paketti, linja-auto tai henkilökohtainen tuonti. Viikonloppuna otetut, viileässä säilytetyt näytteet voi lähettää maanantaina. Lämpimänä vuoden aikana suositellaan kylmävaraajan käyttöä. Omistaja maksaa lähetyskulut.

Lähete

Vasikkaripulitutkimus, merkitse lähetteeseen eläinlaji: lammas tai vuohi. Karitsoiden tai kilien ikä tai syntymäaika tulee ilmetä lähetteestä.

Lähetysosoite

Evira Kuopio
- Postin Ovelle-paketti ja tuonti: Evira Kuopio, Neulaniementie 4, 70210 Kuopio
- linja-autorahti: Evira Kuopio, Matkahuolto Kuopio