Lampaan ja vuohen luominen

Sikiöiden tutkimuspaketti

Näyte

Abortoitu sikiö tai jos sikiöitä on useampia, 2–3 sikiötä sekä jälkeiset. Huolimatta jälkeisten likaisuudesta on niiden lähettäminen tärkeää, sillä joidenkin taudinaiheuttajien kohdalla ainoat havaittavat muutokset löydetään istukasta. Vähintään 2–3 kohtukäpysen pitäisi olla mukana näytteessä. Näytteitä on hyvä lähettää ja tutkia useamman kuin yhden uuhen luomisista.

Tutkimukset

Patologinen tutkimus sekä tärkeimmät luomista aiheuttavat bakteerit ja sienet. Tarvittaessa tutkimukseen sisältyy Toksoplasma-PCR -tutkimus tai tutkimukset tärkeimpien lampailla ja vuohilla luomisia aiheuttavien virusten varalta (Border disease -, herpes- tai Schmallenberg-vrus).

Lähetys

Näytteen tulisi olla mahdollisimman tuore, kuitenkin esim. viikonlopun yli viileässä säilytetty näyte kelpaa tutkimuksiin.

Lähete

Nautojen luomisen syyn selvitys tai tuotantoeläinten tautitutkimuslähete. Eläinlaji lammas/vuohi kirjataan lähetteeseen. Tilan uuhien/kuttujen määrä ja luomisten määrä ilmoitetaan lähetteessä.

Lähetysosoite

Evira Kuopio
- tuonti: Evira Kuopio, Neulaniementie 4
- linja-autorahti: Evira Kuopio, Matkahuolto Kuopio

Evira Helsinki 
Evira, patologia, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki 

Evira Oulu
- tuonti: Evira Oulu, Elektroniikkatie 5, 90590 Oulu
- linja-autorahti: Evira Oulu, Matkahuolto Oulu

Evira Seinäjoki
- tuonti: Evira Seinäjoki, Keskuskatu 23
- linja-autorahti: Evira Seinäjoki, Matkahuolto Seinäjoki

Bruselloosi (maksuton)

Kunnaneläinlääkäri voi ottaa tarvittaessa luoneista eläimistä verinäytteet tutkittavaksi bruselloosin varalta.

Näyte

5 kpl seerumiverinäytettä/tila. Näytteet luoneista emistä, mikäli luoneita on vähemmän kuin viisi, loput näytteet otetaan muista uuhista/kutuista.

Tutkimukset

Brusella-vasta-ainetutkimus. Samoista näytteistä on mahdollista pyynnöstä tutkia Q-kuume ja klamydophilavasta-aineet, nämä tutkimukset ovat maksullisia.

Lähetys

Näytteiden pilaantuminen tai jäätyminen tekee ne tutkimukseen kelpaamattomiksi, joten ne on otettava mahdollisimman aseptisesti ja pakattava huolellisesti (käärittävä aaltopahvin lisäksi esim. sanomalehtipaperiin) sekä säilytettävä ennen lähetystä jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa.

Lähete

Nautojen luomisen syyn selvitys tai tuotantoeläinten tautitutkimuslähete. Eläinlaji lammas/vuohi mainittava lähetteessä. Tilan uuhien/kuttujen määrä ja luomisten määrä ilmoitetaan lähetteessä.

Lähetysosoite

Evira Helsinki 
Evira, eläintautibakteriologia, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME