Lampaan silmätulehdukset

Suositeltavaa on tutkia useamman oireilevan eläimen näytteet. Näytteet ottaa eläinlääkäri. Näytteet tulisi ottaa lääkitsemättömistä eläimistä ja mahdolliset lääkitykset on mainittava lähetteessä.

Näyte

Silmä puhdistetaan näkyvästä liasta ja eritteistä ennen näytteenottoa. Sivelynäytteet otetaan silmän sidekalvolta mahdollisimman puhtaasti. Silmistä tulisi ottaa erilliset näytteet sekä bakteriologiseen (mm. Moraxella bovis, Listeria monocytogenes) että mykoplasmatutkimukseen. Bakteriologiset näytteet suositellaan lähetettäväksi kaupallisissa kuljetusputkessa (esim. Probact, Coban jne.). Elatusaineen ei tarvitse sisältää hiiltä, mutta myös hiiltä sisältävät elatusaineet käyvät.

Mykoplasmat vaativat oman kuljetuselatusaineensa (putket tilataan Eviran Kuopion toimipaikasta p. 029 530 4952). Mykoplasmanäytteet otetaan vanutikulla, jota tulee hangata siten että saadaan soluja mukaan. Tikkua pyöritetään kuljetusliemessä, mutta tikkua ei laiteta mukaan kuljetusliemeen.

Tutkimukset

Bakteeriviljely ja mykoplasmaviljely.

Lähetys

Näytteiden tulee olla laboratoriossa näytteenottoa seuraavana päivänä, perjantaina ei tule ottaa eikä lähettää näytteitä. Nopeimmat lähetystavat ovat Postin Ovelle-paketti, linja-auto tai henkilökohtainen tuonti. Näytteet lähetetään kylmävaraajan kanssa.

Lähete

Lähetysosoite

Evira Kuopio
- tuonti: Evira Kuopio, Neulaniementie 4
- Postin Ovelle-paketti ja pikakirje: Evira Kuopio, Neulaniementie 4, 70210 Kuopio
- linja-autorahti: Evira Kuopio, Matkahuolto Kuopio