Lampaiden ulostenäytteiden loistutkimukset

Näytteet

Ulostenäyte otetaan suoraan peräsuolesta tai vaihtoehtoisesti juuri tullutta ulostetta vähintään ruokalusikallinen/eläin. Laitumella olevista ulostekasoista ei voi ottaa näytettä.

Näytteet otetaan aina yksilönäytteinä ja yksilötunnuksin merkittyinä esim. muovihanskaan tai (mieluummin) muovipussiin tai -purkkiin. Näytteet tulee ottaa ennen loislääkitysten antoa. Jos halutaan selvittää loislääkityksen tehoa, otetaan uudet näytteet samoista eläimistä noin 10 päivää loislääkityksen antamisen jälkeen.

Loistutkimuspaketin hinta sisältää 5 näytteen tutkimisen yhdellä menetelmällä sekä salmonellatutkimuksen.

Tutkimukset

  • menetelmä: McMaster kvantitatiivinen flotaatiotutkimus (sokeriflotaatio)
  • sisältää Eimeria spp. ookystien määrän määrityksen (kokkidioosi) sekä Trichostrongylidae-heimon juoksutusmahamatojen ja suolistoloisten munamäärän määrityksen
  • jos ryhmässä on eläimiä, joilla on ripulia, heikentynyt kasvu tai huono karva, ne valitaan mukaan näytteenottoon, oireet kirjataan lähetteeseen

Lähetys

Lähetys laboratorioon samana tai viimeistään seuraavana päivänä, säilytyslämpötila: jääkaappi (ei saa jäätyä). Näytteet tulisi ottaa mieluiten alkuviikosta, perjantaisin ei pidä lähettää näytteitä, koska niiden pilaantumisen vaara kuljetuksen aikana on suuri. Nopeimmat lähetystavat ovat Postin Ovelle-paketti, linja-auto tai henkilökohtainen tuonti. Lämpimänä vuodenaikana suositellaan kylmävaraajan käyttöä. Omistaja maksaa lähetyskulut.

Lähete

Tuotantoeläinten tautitutkimukset tai vasikkaripulitutkimus. Merkitse lähetteeseen eläinlaji. Eläimen ikä tai syntymäaika tulee ilmetä lähetteestä.

Lähetysosoite

Evira Oulu
- Postin Ovelle-paketti ja tuonti: Evira Oulu, Elektroniikkatie 5, 90590 Oulu
- linja-autorahti: Evira Oulu, Matkahuolto Oulu

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME