Mehiläistautien näytteenotto

Mehiläistautien tutkimukset Evirassa on keskitetty Kuopion toimipaikkaan.

Esikotelomätä (aiheuttaja Paenibacillus larvae)

Näytteeksi lähetetään pala sikiökakkua, jos mehiläispesässä näkyy sikiömuutoksia, mm. rikkonainen sikiöala, sisäänpainuneita kansia, puremajälkiä kansissa tai omituinen haju. Jos sikiömuutoksia ei ole, mutta epäillään piilevää tartuntaa, kannattaa näytteeksi lähettää hunajaa tai sikiökakulla olevia aikuisia mehiläisiä. Hunajanäytteitä voi käyttää myös alustaviin kartoituksiin ja taudin jälkiseurantaan.

Sikiökakusta leikataan lankojen välistä n. 5 cm x 20 cm kokoinen pala kohdasta, jossa on sikiömuutoksia. Jos muutoksia on runsaasti, puolta pienempi pala riittää. Näyte pakataan paperiin ja niin tukevaan pakkaukseen, ettei se litisty. Sikiökakut homehtuvat helposti, joten on huolehdittava, etteivät näytteet jää matkalle viikonlopuksi.

Hunajanäytteeksi lähetetään pesästä otettua hunajaa joko yksittäisnäytteenä tai 3 pesän yhteisnäytteenä. Hunajaa lähetetään vähintään 2 ruokalusikallista/pesä. Jokaiselle pesälle varataan oma näytteenottoväline, esim. lusikka. Kannet rikotaan, kakkua painetaan lusikalla ja hunajan annetaan valua siihen. Näytteen voi lähettää missä tahansa puhtaassa purkissa. Muovipussissa lähettämistä ei suositella, varsinkin jos näytemäärä on pieni.

Näytteeksi voi myös lähettää sikiökakulla olevia aikuisia mehiläisiä. Mehiläisiä voidaan kerätä esim. lasipurkkiin n. 50 mehiläistä/pesä. Mehiläiset tapetaan ennen lähettämistä pitämällä niitä pakastimessa 1 vrk. Kuljetusta varten ne voidaan pakata pienempiin astioihin tai pahvirasioihin.

Kalkkisikiö (aiheuttaja Ascosphaera apis) ja kivisikiö (aiheuttaja Aspergillus flavus)

Näytteeksi lähetetään sikiökakkua niin kuin esikotelomätätapauksissa. Mehiläiset kuljettavat kennosta helposti irtoavia kalkkisikiöitä ulos pesästä, joten vaihtoehtoisesti voidaan näytteeksi kerätä irtonaisia sikiöitä pesän lentolaudalta ja pesän edestä maasta. Kalkkisikiöitä saattaa olla myös pesän pohjaroskissa.

Nosematoosi (aiheuttaja Nosema apis)

Kuolleita tai sairaita mehiläisiä kerätään lentolaudalta, pesän pohjalta tai maasta noin 50 kpl. Kokonaiset mehiläiset pakataan pilaantumisen estämiseksi ilmavasti paperipusseihin tai pahvirasioihin. Mehiläiset sairastavat ankarimmin nosematoosia keväällä sikiöinnin alettua, joten tauti todetaan parhaiten keväällä otetuista mehiläisistä. Kakustoa tuhriva ripuliuloste voi viitata nosemaan.

Toukkamätä (aiheuttaja Melissococcus pluton)

Näytteeksi lähetetään sikiökakkua samalla tavalla kuin esikotelomätätapauksissa.

Varroapunkki (Varroa destructor)

Varroatutkimuksiin lähetetään joko pesänpohjaroskia, kuhnurisikiökakkua tai valmiiksi eristettyjä punkkeja.

Pesänpohjaroskia otetaan näytteeksi joko keväisin puhdistuslennon jälkeen tai vaihtoehtoisesti loppukesällä, kun pesissä on käytetty punkintorjunta-aineita. Näytteeksi pohjaroskia pyritään saamaan noin 100 - 200 g/pesä. Homekasvun estämiseksi näytteet kuivataan ja lähetetään paperipusseihin pakattuina.

Jos keväällä ei saada riittävää pohjaroskanäytettä, näytteeksi otetaan kuhnurisikiökakkua, josta vastasaatu punkkitartunta saadaan roskanäytettä varmemmin esiin. Kuhnurisikiökakusta leikataan n. 5 cm x 20 cm kokoinen pala. Sikiöiden tulee olla riittävän vanhoja (15 - 18 vrk.), jotta myös varroapunkit ovat ehtineet kehittyä helposti nähtäviksi. Näytteen voi pakastaa. Näyte on toimitettava perille mahdollisimman nopeasti, koska etenkin pakastetut sikiöt pilaantuvat nopeasti.

Tunnistettavaksi voidaan lähettää myös valmiiksi eristettyjä punkkeja. Tällöin tutkimus on maksuton.

Lähetys

Mehiläisnäytteille suunniteltu lähete liitetään huolellisesti täytettynä lähetykseen. Erittäin tärkeää on mainita tarhan sijaintikunta esikotelomätätutkimusten yhteydessä. Näytteet voidaan lähettää postipaketissa tai linja-autolla matkahuoltoon, jolloin pyydetään soittamaan etukäteen linja-auton tuloaika toimistoomme(puh. 029 530 4952) tai tuoda Kuopion toimipaikkaan. Helposti pilaantuvat näytteet on lähetettävä hyvissä ajoin viikolla, etteivät ne jää viikonlopuksi matkalle, jolloin ne ovat alttiina pilaantumiselle. Näytteiden lähetyskuluista huolehtii lähettäjä. Eläinlääkäri voi lähettää esikotelomätänäytteet maksutta.

Lisätietoja tarvittaessa: Evira Kuopio p. 029 530 4977 klo 8.30-15.30.

Lähete

Lähetysosoite

Evira Kuopio
-
tuonti, pikakirjeet ja Postin Ovelle-paketti: Evira Kuopio, Neulaniementie 4, 70210 Kuopio
- kirjeet ja Postin postipaketti: Evira Kuopio, PL 92, 70701 Kuopio
- linja-autorahti: Evira Kuopio, Matkahuolto Kuopio

Myrkytykset

Epäiltäessä mehiläisillä torjunta-ainemyrkytystä näytteet tutkitaan Eviran kemian ja toksikologian tutkimusyksikössä Helsingissä. 

Lähetysosoite

Evira Helsinki 
Evira, kemian ja toksikologian tutkimusyksikkö, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki.

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME