Naudan hengitystietulehdukset

Hengitystietutkimuspaketit

Hengitystietulehdusten aiheuttajien selvittämiseksi on tarjolla kolme tutkimuspakettia:

  1. Syväsively- tai keuhkohuuhtelunäytteiden bakteeri- ja virustutkimus sekä Mycoplasma bovis -vasta-aineiden määritys verinäytteistä, näytteet neljästä vasikasta.
  2. Sierainlimanäytteiden virustutkimus, näytteet viidestä vasikasta,
  3. Pariseeruminäytteiden virusvasta-ainetutkimus, näytteet viidestä vasikasta

Patologiseen tutkimukseen lähetyille näytteille (koko eläin, keuhko-sydänpaketti) tehdään tarvittaessa bakteeri- ja virustutkimukset.

Hengitystietulehdusongelmissa yhden näytteen tutkiminen ei useinkaan anna luotettavaa kuvaa tilanteesta. Suositeltavaa on tutkia useamman oireilevan eläimen näytteet. Näytteet ottaa eläinlääkäri.

Näytteenotossa ja tulosten tulkinnassa on huomioitava, että antibioottilääkitys vaikuttaa bakteeri- ja mykoplasmaviljelyihin. Näyte tulisi ottaa lääkitsemättömistä eläimistä ja mahdolliset lääkitykset on mainittava lähetteessä.

Viruksen osoittamiseksi otettavien näytteiden tulee olla taudin alkuvaiheessa olevista eläimistä tai mukana voi olla myös näytteitä saman ryhmän oireettomista eläimistä (virusta erittyy jo muutamana päivänä ennen oireiden puhkeamista). Pariverinäytteistä on mahdollista osoittaa tiettyjen virusvasta-aineiden nousu, joka kertoo akuutista infektiosta.

Rokote ja rokotuspäivät on mainittava, jos eläimet on rokotettu.

Syväsivelynäytteet/keuhkohuuhtelunäytteet

Näyte

Syväsivelynäytteet otetaan suojatulla syväsivelytikulla ja lähetetään kuljetusliemissä. Eläinlääkärit voivat tilata syväsivelytikut ja näytteenlähetysputket Eviran Kuopion toimistosta puh. 029 530 4952 tai sähköpostilla kuopion.toimisto /files/images/at-merkki/at-merkki.gif : 1Kb  evira.fi. Tilauksessa tulee ilmetä tarvittava näytteenottovälineiden määrä (yksi näytteenottopaketti = 4 eläimen näytteenottovälineet), tilaajan nimi, toimitusosoite ja matkapuhelinnumero sekä toimitustapa (Posti tai Matkahuolto). Näytteenottovälineitä lähetetään vain maanantaisin ja tiistaisin, jotta ne ehtivät tilaajalle ennen viikonloppua. Näytteenottovälineet tulee noutaa Postista tai Matkahuollosta heti saapumisilmoituksen saavuttua.

Näytteet voidaan ottaa myös käyttäen keuhkohuuhtelukatetria, jolloin n. 10 tippaa laitetaan mykoplasmaelatusaineeseen ja loput laitetaan steriiliin putkeen bakteriologista ja virologista tutkimusta varten.

Tutkimukset

Bakteeriviljely ja mikrobilääkeherkkyys, mykoplasma- ja ureaplasmaviljely, naudan respiratory syncytial (RS) ja korona (BCV)-virusten osoitus.

Lähetys

Näytteiden tulee olla laboratoriossa näytteenottoa seuraavana päivänä, perjantaina ei tule ottaa eikä lähettää näytteitä. Nopeimmat lähetystavat ovat Postin Ovelle-paketti, linja-auto tai henkilökohtainen tuonti. Mykoplasma- ja ureaplasmanäytteet lähetetään kuljetuselatusliemessä. Näytteet lähetetään kylmävaraajan kanssa.

Lähete

Lähetysosoite

Evira Kuopio
- tuonti: Evira Kuopio, Neulaniementie 4
- Postin Ovelle-paketti ja pikakirje: Evira Kuopio, Neulaniementie 4, 70210 Kuopio
- linja-autorahti: Evira Kuopio, Matkahuolto Kuopio

Sierainlimanäytteet

Näyte

Sierainlimanäyte otetaan vanupuikolla mahdollisimman syvältä sierainontelon limakalvolta ja lähetetään sellaisenaan. Näytteiden tulee olla taudin alkuvaiheessa olevista eläimistä tai mukana voi olla myös näytteitä saman ryhmän oireettomista eläimistä (virusta erittyy jo muutamana päivänä ennen oireiden puhkeamista).

Tutkimukset

Naudan respiratory syncytial (RS) ja korona (BCV)-virusten osoitus.

Lähetys

Näytteiden tulee olla laboratoriossa näytteenottoa seuraavana päivänä, perjantaina ei tule ottaa eikä lähettää näytteitä. Nopeimmat lähetystavat ovat Postin Ovelle-paketti, linja-auto tai henkilökohtainen tuonti. Näytteet lähetetään kylmävaraajan kanssa. 

Lähete

Lähetysosoite

Evira Helsinki 
Evira, virologia, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki

Pariseeruminäytteet

Näyte

Pariseerumiverinäytteet 5 eläimestä. Ensimmäiset otetaan taudin akuutissa vaiheessa ja toiset 2-3 viikon kuluttua. Verinäytteet otetaan 10 ml:n verinäyteputkiin, joissa ei ole veren hyytymistä ehkäisevää ainetta. Verinäytettä pitäisi olla vähintään 5 ml.

Tutkimukset

Naudan respiratory syncytial (RS), korona (BCV) ja parainfluenssa (PI3)-virusvasta-aineiden nousu.

Lähetys

Näytteiden pilaantuminen tai jäätyminen tekee ne tutkimukseen kelpaamattomiksi, joten ne on otettava mahdollisimman aseptisesti ja pakattava huolellisesti (käärittävä aaltopahvin lisäksi esim. sanomalehtipaperiin) sekä säilytettävä ennen lähetystä jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa.

Lähete

Lähetysosoite

Evira Helsinki 
Evira, virologia, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki

Kokonainen eläin tai keuhko-sydänpaketti

Näyte

Kokonainen elän tai keuhkosydänpaketti. Huomioitava, että antibioottilääkitys vaikuttaa bakteeri- ja mykoplasmatutkimuksiin ja lääkitykset tulee mainita lähetteessä.

Tutkimukset

Patologisanatominen ja histologinen tutkimus sekä bakteeri- ja mykokoplasmaviljelyt, naudan respiratory syncytial (RS) ja korona (BCV)-virusten osoitus.

Lähete

Lähetysosoite

Evira Kuopio
- tuonti: Evira Kuopio, Neulaniementie 4
- linja-autorahti: Evira Kuopio, Matkahuolto Kuopio

Evira Helsinki 
Evira, patologia, Mustialankatu 3, 00790 Helsinki 

Evira Seinäjoki
- tuonti: Evira Seinäjoki, Keskuskatu 23
- linja-autorahti: Evira Seinäjoki, Matkahuolto Seinäjoki

Evira Oulu
- tuonti: Evira Oulu, Elektroniikkatie 5
- linja-autorahti: Evira Oulu, Matkahuolto Oulu 

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME