Tartunnan laajuuden selvitys M. bovis -tartuntatilalla

Yleistä

Mycoplasma bovis -tartunnan vaikutukset ja vastustus suomalaisessa nautakarjataloudessa” hankkeessa selvitetään mm. tartunnan esiintymistä ja hallintaa suomalaisilla lypsykarjatiloilla. Hankkeessa tarkemmin seurattavat lypsykarjatilat ovat jo kaikki valittu, mutta uusien tartuntatilojen on mahdollista käyttää hankkeen ajan (toukokuu 2017 saakka) sopimushintaan hanketiloille suunniteltua tutkimuspakettia. Näytteenotolla selvitetään M. bovis -tartunnan laajuus tilalla, jotta eläinlääkäri voi suunnitella tilan riskienhallintaa. Sopimushinta edellyttää taustatieto-kyselykaavakkeen täyttämistä.

Tilan eläimet tutkitaan kertaalleen tartunnan toteamisen jälkeen tehtyjen välittömien ennaltaehkäisytoimenpiteiden käyttöönoton jälkeen noin 2–4 vkoa kuluttua tartunnan toteamisesta. Tutkimuksen hinta 239 € + alv. Tutkimuskustannuksista tuottaja sopii Nasevan ja yhteistyökumppaneiden kanssa etukäteen. Ennen näytteenottoa eläinlääkäri varmistaa, että seerumiputkia on riittävästi sekä tilaa sierainlimatikut ja syväsivelynäytteenottovälineet (Evira, puh. 029 530 4952 tai sähköpostilla kuopion.toimisto@evira.fi). Mainitse tilatessasi, että kyseessä on M. bovis -tartuntatilan sopimusnäytteenotto.

Näyte-eläinten valinta ja näytteenotto-ohjeet

Suunnittele näytteidenotto ja eläinten valinta etukäteen. Näytteiden tulee olla perillä laboratoriossa mahdollisimman pian (näytteenotto ma-ke). Näyteputkiin merkitään eläimen ns. lyhyt korvanro.  Näytteenottoon valitut eläimet merkitään nautalistaan ja nautalista lähetetään liitteenä. Jos valitusta eläimestä ei saada näytettä, valitaan samasta ikäluokasta tai lähimmästä mahdollisesta ikäluokasta uusi eläin. 

Näytetyyppi

Ikäryhmä

lkm

Syväsively

1 vko–6kk (nuorimmat)

5

Sierainlimanäyte

1 vko–6 kk

väh. 10, max 20

Verinäyte

3–6 kk

15

Verinäyte

6–9 kk

15

Verinäyte

9–12 kk

15

Verinäyte

poikineet lehmät

15

 1. Sierainlimanäytteet väh. 10 kpl max 20 kpl

Näytteet otetaan kaikista 1 vko–max 6 kk vanhoista vasikoista toisesta sieraimesta. Näytteittä otetaan maksimissaan 20 kpl per tila (mikäli tilalla enemmän kuin 20 kpl alle puolivuotiaita niin ota näytteet 20 nuorimmasta yli viikon ikäisestä). Mikäli <6 kk ikäisiä on vähemmän kuin 10, niin otetaan yhteensä vähintään 10 näytettä <12 kk ikäisistä. Varmista, että muista vasikoista erotetut oletettavasti terveet vasikat tulee tutkittua riittävän tarkasti (kaikki tai vähintään 10 vasikkaa).

Näyte otetaan lyhyellä pumpulipäisellä näytteenottopuikolla, joka on kuljetuselatusaineputken mukana (kirkas Amies kuljetuselatusaine, ilman hiiltä).

 • Pyyhi sieraimet puhtaaksi esim. talouspaperilla.  
 • Työnnä tikku ventraalisesti toiseen sierainonteloon.
 • Hankaa ja pyöritä kohtalaisen voimakkaasti limakalvoa vasten jotta näytteeseen tulee soluja mukaan. Älä hankaa tikkua veriseksi (veri huonontaa PCR-reaktion herkkyyttä).
 • Laita tikku kuljetusputkeen ja kirjoita tunniste kuljetusputkeen.

2. Syväsivelynäyte 5 kpl

Ikä 1vk–6kk.  Näytteet otetaan ensisijaisesti oireisista lääkitsemättömistä vasikoista. Mikäli oireita ei ole, valitaan eläimet sattumanvaraisesti.
HUOM. Valituista vasikoista otetaan ensin sierainlimanäyte ja sitten samasta sieraimesta syväsively.  

 • Näytteenottoa varten vasikka otetaan rauhallisesti kiinni esim. seinän viereen. Pää tulee nostaa hieman ylös.  
 • Sierainaukko puhdistetaan huolellisesti puhtailla taitoksilla limasta ja liasta.
 • Silikoniputken saa parhaiten ulos suojuksesta koputtamalla esim. pöydän pintaan korkki alaspäin.
 • Silikoniputki (sivelytikku putken sisällä suojassa) työnnetään ventraalisesti nenäontelon alimpaan käytävään mahdollisimman syvälle. Tarkoituksena on ottaa näyte nenänielun alueelta, varoen kuitenkin ettei mennä ruokatorveen.
 • Sivelytikku työnnetään suojuksesta läpi ja hangataan n. 5 s ajan niin, että saadaan myös soluja mukaan.
 • Sivelytikku vedetään silikonisuojuksen sisällä pois.
 • Sivelytikkua pyöritetään ensin A-putkessa muutama sekunti, sen jälkeen B-putkessa (tikkua ei jätetä/katkaista putkiin). Merkitse putkiin näytenumerot ja lähetä molemmat putket (A ja B putki).  

3. Verinäytteet max 60 kpl.

 • Näytteitä otetaan 15+15+15 ikäluokista 3–6kk, 6–9kk, ja 9–12 kk
  tai

 • 20 % tilan eläinmäärästä, >3 kk ikäisistä eläimistä, painotus nuoremmissa.

 • Lisäksi 15 verinäytettä poikineista lehmistä  

 • Enintään 60 verinäytettä/karja 
 • Näytteet otetaan verinäyteputkiin ilman hyytymistä ehkäisevää ainetta. 

Lähetys

Näytteiden tulee olla laboratoriossa mahdollisimman nopeasti. Liitä mukaan täytetty lähete ja nautaeläinluettelo. Lähetä näytteet Eviran Kuopion toimipaikkaan Postin Ovelle-pakettina tai matkahuollon kautta.

Lähete

 (verinäytteet, sierain- ja syväsivelynäytteet)

Lähetysosoite

Evira Kuopio
- Postin Ovelle-paketti ja tuonti: Evira Kuopio, Neulaniementie 4, 70210 Kuopio 
- linja-autorahti: Evira Kuopio, Matkahuolto Kuopio  

LISÄÄ AIHEESTA PALVELUSSAMME

LISÄÄ AIHEESTA MUUALLA VERKOSSA