Pienpetojen lähettäminen

Rabies- ja muuhun tautiseurantaan kerätään näytteeksi erityisesti kettuja ja supikoiria, mutta myös näätiä, minkkejä ja mäyriä.Tautitutkimuksiin olisi erityisen tärkeää saada kuolleena löytyneitä tai sairauden takia lopetettuja pienpetoja koko maasta. Näytteeksi soveltuvat myös metsästetyt kokonaiset eläimet. Normaaliturkkiset eläimet voi nylkeä ennen lähetystä. Rabiessyöttirokotteiden lentolevitysalueelta kaakkoisrajan kunnista on tavoitteena kerätä vuosittain vähintään 360 kettua tai supikoiraa näytteeksi rokotuskampanjan tehon seuraamiseksi. Nämä näyte-eläimet voivat olla metsästettyjä tai kuolleena löytyneitä. Näytteenkeräyksen tilanne on nähtävissä täällä.

Pakkaaminen

Näytteiden annetaan jäähtyä (mieluiten +1 - +5 asteeseen) ennen pakkaamista, mutta niitä ei kannata pakastaa, ellei säilytysaika veny pitkäksi. Pakastetutkin näytteet kelpaavat tutkimuksiin. Eläin kääritään ensin runsaaseen (sanomalehti)paperiin, joka imee mahdollisesti valuvat nesteet. Paperikäärö pakataan ehjään muovipussiin ja lopuksi tukevaan laatikkoon. Laatikko teipataan kiinni. Pussiin voi laittaa kylmävaraajia näytteen säilymisen parantamiseksi.

Lähetys

Näytteet lähetetään mahdollisimman tuoreina Matkahuollon mukana Eviran Oulun toimipaikkaan. Evira maksaa näytteen lähetyskulut, kun Matkahuollon pakettikorttiin rastitaan maksajaksi vastaanottaja. Näytteet lähetetään alkuviikon aikana (ma-to), jotta ne ehtivät perille ennen viikonloppua.

Lähete

Pienpetojen tautiseuranta, myös vapaamuotoinen lähete käy. Lähetteessä ilmoitetaan lähettäjän tietoina nimi, osoite ja puhelinnumero sekä näytteen tietoina vähintään seuraavat:

  • eläinlaji
  • pyyntikunta ja –kylä
  • pyyntipäivä
  • lopetustapa
  • mahdolliset sairauden oireet.

Erityisesti syöttirokotusvyöhykkeen näytetietoihin olisi tärkeää liittää eläimen pyynti- tai löytöpaikan koordinaatit ja koordinaattijärjestelmä. Koordinaatteja voi hakea esim. kansalaisen karttapaikka -sovelluksesta.

Lähetysosoite

Evira Oulu, Matkahuolto Oulu

Lisätietoja näytteiden toimittamisesta antaa tutkija Marja Isomursu,
p. 040 512 1248, marja.isomursu at-merkki-kapea.gif evira.fi

 

Lisää aiheesta palvelussamme